Na Berlinale Nikdy nejsme sami. Nový film tam představí i Petr Václav

O temnotách, které opět obcházejí Evropou, je podle scenáristy a režiséra Petra Václava jeho nový film. Po úspěchu svého předchozího titulu Cesta ven, promítaného v Cannes, si světovou premiéru na jednom z prestižních filmových festivalů odbude i jeho nejnovější drama Nikdy nejsme sami. Do svého programu jej zařadilo Berlinale.

Snímek byl zařazen do sekce Forum, zaměřené na počiny s výrazným autorským rukopisem. Česká kinematografie v ní má téměř vždy svého zástupce, loni se do Fora například probojovala boxerská Koza, celovečerní hraný debut Ivana Ostrochovského; rok předtím debut slovinského absolventa pražské FAMU Olma Omerzua Příliš mladá noc. Oba také vznikly s přispěním České televize.

Ve všech případech jde o sociálně laděné snímky, do tohoto tématu zapadá i Cesta ven, kterou se Petr Václav předloni vrátil do české kinematografie po více než deseti letech. Titul byl vybrán do přehlídky nezávislých filmů v Cannes (16 let od posledního podobného úspěchu českého snímku) a  v cenách Český lev získal sedm sošek, mimo jiné v kategoriích nejlepší film, scénář a režie.

„Člověk není nikdy sám sebou“

Cesta ven byla příběhem mladé romské matky, jež se navzdory mantinelům společnosti snaží vybojovat lepší život pro sebe a svou dceru. Drama Nikdy nejsme sami vypovídá podle tvůrců o současné době a lidech, kteří jsou obětmi i strůjci jejích běsů (přečtěte si o natáčení). 

Ukázka: Nikdy nejsme sami (zdroj: Mimesis Film)

„Člověk není nikdy sám sebou. Nemá svůj pevný, jediný, provždy daný charakter, navždy dané názory a záliby. Žije skrze toho druhého naproti. Pro něj, proti němu. V adoraci, v lásce nebo v nenávisti. Je ale vždycky s ním propojen. Nikdo není nikdy sám,“ říká Petr Václav o svém nejnovějším počinu, k němuž si také napsal scénář.

Do hlavních rolí obsadil Karla Rodena, Lenku Vlasákovou a Miroslava Hanuše, s kterými už v roce 2001 natočil Paralelní světy. Z Cesty ven přivedl Klaudii Dudovou; původně neherečku ocenil Český lev za nejlepší ženský herecký výkon.

Tento film je o boji mezi temnotami, které opět začínají obcházet Evropou. Ty jsou ztělesněné dospělými. O touze po volnosti a po svobodě, kterou v sobě nesou jejich děti.
Petr Václav

Film v koprodukci České televize bude mít světovou premiéru mezi 11. a 21. únorem, kdy se koná 66. ročník Berlinale. Že Nikdy nejsme sami, se pak od 7. dubna dozví v kinech i čeští diváci.

Na Berlinale jede i vražedkyně Olga Hepnarová

Kromě snímku Petra Václava mají účast na berlínské přehlídce jisté i další dva české tituly: drama Já, Olga Hepnarová, inspirované tragickým příběhem poslední popravené ženy na území Československa, a snímek pro mládež Ani ve snu!, který diváky zavede mezi parkouristy.

Kompletní program, včetně hlavní soutěže, zveřejní Berlinale až koncem ledna. Mezi hlavní soutěžní snímky se z českých naposledy probojovala v roce 2007 Menzelova adaptace Hrabalovy knihy Obsluhoval jsem anglického krále.