Tento dolar stojí čtvrt miliardy. V Praze je k vidění nejdražší mince světa

Nejdražší mince světa je na čtyři dny v Praze. Americký dolar v hodnotě skoro čtvrt miliardy korun vystavuje Národní muzeum. Peníz z osmnáctého století je podle odborníků nejspíš úplně první, který Američané vyrazili. Návštěvníci mohou vedle vzácné mince zhlédnout také bostonskou originální kopii Deklarace nezávislosti USA.

Jedinečná mince Flowing Hair Liberty Dollar z roku 1794 v hodnotě přesahující 10 milionů dolarů (zhruba 247 milionů korun) je vůbec nejdražší mincí na světě, která se kdy objevila na světových aukcích. Národní pokladnice spolu s Národním muzeem minci vystavuje pouze do pátku 12. února v Nové budově muzea.

Dolaru dal název český tolar

Na rubu mince Flowing Hair Liberty Dollar roztahuje křídla ověnčený orel, na líci je busta Svobody s rozpuštěnými vlasy. Hlavu obklopuje patnáct hvězd, které symbolizují tehdejší členy unie.

Nejdražší mince světa je na čtyři dny v Praze (zdroj: ČT24)

Americkému dolaru dala název mince českého původu, stříbrný jáchymovský tolar, který se díky své stabilitě rozšířil v 16. století po celé Evropě. „Děkujeme vám za to, že jste naší minci dali jméno, dolar,“ říká numismatička z Národního muzea americké historie Karen Lee.

Flowing Hair Liberty Dollar putuje do Evropy poprvé. Výstava v Národním muzeu je součástí evropského turné, během něhož mince navštíví i Varšavu, Tallinn, Helsinky, Stockholm, Oslo, Dublin a Londýn.

Deklarace nezávislosti USA z roku 1776
Zdroj: ČTK/Vondrouš Roman

„Návštěvníci budou moci vedle tohoto vzácného exponátu zhlédnout také bostonskou originální kopii Deklarace nezávislosti USA. Výstava bude přístupná zdarma,“ zve návštěvníky mluvčí výstavy Kamila Biddle. Od podepsání Deklarace navíc letos v červenci uplyne 240 let.

Deklarace nezávislosti je zásadním dokumentem Spojených států amerických, kterým kolonie deklarovaly nezávislost na Velké Británii. K její ratifikaci došlo 4. července 1776, kdy ji přijal Kongres.

Většina mincí byla poškozena v důsledku technologických chyb

V roce 1792 byl schválen právní dokument upravující oběh měn na území Spojených států. Vzhledem k potřebě co nejrychlejšího vyražení kovových dolarových mincí bylo rozhodnuto, že k jejich výrobě bude použito stříbro, které bylo doplněno příměsí mědi.

Krátce po zahájení výroby se však ukázalo, že mincovní písty jsou vzhledem k tvrdosti slitiny slabé. Dalším problémem byl poměrně velký průměr a hmotnost mince (39 až 40 mm a 27 g), takže se celkem podařilo vyrazit pouze 2000 mincí a 242 exemplářů z této partie bylo zničeno. Zachovalo se pouze několik kusů, které měly sloužit jako vzor pro další emisi.

Nejdražší mince světa navštívila Národní muzeum (zdroj: YouTube)

Zbývajících 1758 kusů bylo předáno řediteli mincovny. Od října 1794 byly mince postupně uváděny do oběhu. Značná část celé emise však byla poškozena v důsledku technologických chyb. Odhaduje se, že do dnešní doby se zachovalo přibližně 120 mincí, nalezeno ovšem bylo pouze několik. Vzhledem k problémům při výrobě v roce 1794 bylo nalezení exempláře vyraženého bez závad do dnešní doby téměř nemožné.

Z toho také vyplývá astronomická cena, které tato mince dosáhla. Mince byla v roce 2013 vydražena za neuvěřitelných 10 milionů dolarů, a stala se tak nejdražší mincí, jaká kdy byla v historii prodána.