Nejvíc k smíchu je Škola žen a Ladislav Klíma

V Pardubicích skončil Grand Festival smíchu. Titul Komedie roku 2015 si odváží liberecké Divadlo F. X. Šaldy s představením Škola žen. Cenu odborné poroty dostalo představení Lidská tragikomedie pražského Divadla v Dlouhé. Vyhlášení cen odvysílal v pondělí kanál ČT art. Záznam slavnostního večera je k vidění v článku.

Cenu Komedie roku 2015 získalo v pondělí na 16. ročníku přehlídky veseloher Grand Festival smíchu v Pardubicích představení Škola žen. Molierovu hru o tom, že oženit se je přece hrozný risk, nastudovalo v režii Ivana Rajmonta Divadlo F. X. Šaldy Liberec.

Neskutečné výkony

Cenu odborné poroty dostalo představení Lidská tragikomedie. Nastudovalo ji v režii Hany Burešové Divadlo v Dlouhé z Prahy. Porota rovněž ocenila herce Jana Vondráčka, který ve hře ztvárnil Jaroslava Pulce, za nejlepší mužský herecký výkon.

Odborná porota ale chválila i další herce z Dlouhé. „Výkony Jana Vondráčka, Miroslava Táborského nebo Miroslava Hanuše jsou naprosto neskutečné, oni vládnou tomu jevišti,“ uvedl předseda odborné poroty Jan Kolář. Lidská tragikomedie z pera filozofa a spisovatele Ladislava Klímy je groteskním podobenstvím o ztroskotání mladistvých snů.

Studentská porota zvolila za nejlepší představení konverzační hru Jméno o vztazích mezi muži a ženami v podání herců Městského divadla Brno. Představení, které režíroval Petr Gazdík, se také nejvíc líbilo divákům. Alena Antalová za roli Elisabeth Garaud-Larchet v představení Jméno obdržela cenu za nejlepší ženský herecký výkon.

Jan Vodňanský je Genius smíchu

Po páté v historii festivalu byla vyhlášena Cena Genia smíchu, která je oceněním za mimořádný přínos herectví, režii či jiné oblasti divadelnictví komediálního žánru. Získal ji Jan Vodňanský za celoživotní přínos divadlu malých forem a písňové texty, které jsou svým originálním humorem ryzí hodnotou české moderní poezie.

Cenu Genia smíchu získal Jan Vodňanský (vlevo), cenu předal ministr kultury Daniel Herman.
Zdroj: ČTK/Vostárek Josef

O komedie byl mezi diváky obrovský zájem, většina představení byla vyprodaná během několika minut už před začátkem samotného festivalu. „Zájem byl opravdu veliký. Festival jsme mohli prodávat už od listopadu, takže se kupoval i jako vánoční dárky a lidé festival zcela vyprodali,“ pochvaloval si zájem publika Petr Dohnal, ředitel Východočeského divadla v Pardubicích, které festival komedie hostí.

V soutěžní části se vždy odehraje sedm veseloher. Hodnotí je akademie složená z kritiků, divadelních publicistů a teoretiků. Festival doprovází i nesoutěžní část na Malé scéně.