Patti Smith krotí své koně už 40 let

„Umíte vést Koně?“ Patti Smith už pohlídá, aby nikomu z pražského publika Divadla Archa žádný nestoupl na nohu. Ve středu večer se totiž zpěvačka vrací do hlavního města, aby v intimní atmosféře oslavila čtyřicet let od vydání debutového alba Horses. Dodnes je považováno za hudební mezník, který ovlivnil hudebníky dalších generací.

V době vytváření desky Horses u Patti Smith a její kapely nejvíc frčely hudebníci vzory The Ramones a Blondie. Při natáčení nad sebou prý cítila bdít Jimmyho Hendrixe a texty chtěla pro změnu vzdát hold milovanému básníkovi Arthuru Rimbaudovi. Album Horses vyšlo v den data jeho smrti 10. listopadu u labelu Arista Records.

Do Archy se ikona punku vrací potřetí, tentokrát po šesti letech. Na koncertě přehraje celou desku od první do poslední stopy. Záda jí budou hlídat dva členové z původní sestavy Lenny Kaye a Jay Dee Daugherty. Klávesy pohlídá Tony Shananah, který společně s Patti vystupuje už dvacet let. Zpěvačka Praze slibuje „opravdovou, hrdou oslavu“.

Pražská zastávka je pouze jedním zářezem v sérii speciálních koncertů. Hudebnice plánuje ještě osm koncertů v Německu, ale navštíví také Anglii, Itálii nebo Francii. Turné uzavře v rodném městě v New Yorku v divadle Beacon právě 10. a 11. listopadu.

Nahrávání a umělecký dosah

Album Horses bylo zamýšleno jako deska propojující sílu slova s tříakordovým rockem. Ještě předtím než vstoupila v té době devětadvacetiletá rockerka do studia, ozkoušela si repertoár na koncertech v kabaretech a malých klubech. Při jednom vystoupení zaujala prezidenta gramofirmy Arista Clive Davise, který s ní vzápětí podepsal smlouvu.

Umělkyně se všemožně snaží vyhnout škatulkování. Publicistům se jen těžce zařazoval její styl křísící mrtvého ducha hudby nebo jazzem prolínající se punk, neidentifikovatelné zvuky a za každým rohem číhající básnické texty znamenající cokoliv.

Po této desce se diskografie Patti Smith rozrostla o dalších devět kousků původnho materiálu. Přidala k nim knihy poezie a memoáry Just Kids.