Pes baskervillský vyje pod plzeňským nebem hrůzně i s humorem

Už osmou premiérou Divadelního léta pod plzeňským nebem je detektivní komedie Prokletí rodu Baskervillů aneb Pozor zlý pes! Titulních rolí se sympaticky zhostili Pavel Batěk a Zdeněk Velen, k režii organizátoři přizvali spolutvůrce adaptace, šéfa Městských divadel pražských, Petra Svojtku. Scéna Divadelního léta se nachází v centru města, v Proluce u Křižíkových sadů.

Autoři dramatizace Psa baskervillského Artura Conana Doyla - Jiří Janků a Petr Svojtka - připravili anglickou detektivní klasiku jako strašidelnou pohádku pro celou rodinu. Stejný titul realizovali před třinácti lety v Divadelním sdružení CD 2002 s ústřední dvojicí Radim Kalvoda a Hynek Čermák. Už tehdy si vyzkoušeli formu hororové parodie. Plzeňská inscenace vstupuje na venkovní scénu s ambicí mj. hlediště překvapovat originálními rekvizitami. Kromě aktérů zde hrají vysoká zeď i postupně se rozsvěcující okna domů.

Stejně jako v předešlých sezonách se v poloaréně potkávají herci plzeňských i pražských divadel. Místní rodák, herec a hudebník Pavel Batěk, dlouholetý člen souboru Divadla na Vinohradech a od srpna posila činohry Národního divadla, si roli Sherlocka Holmese pochvaluje, jeho part je plný převleků, ostatně jde o nejdynamičtější figuru v tempem jinak spíše pozvolné hře. Detektivův přítel Dr. Watson Zdeněk Velen se postupně stává, zvláště nesmělými námluvami sličné dcery Henryho Baskervilla, miláčkem publika.

Prokletí rodu Baskervillů aneb Pozor zlý pes!
Zdroj: Divadelní léto pod plzeňským nebem/Mirek Chaloupka

Prokletí rodu Baskervillů je svým pojetím a humorem blízké Pytlákově schovance Divadla Aqualung, které se při svých letních produkcích také zaměřuje na důmyslnou a schválně papundeklovou variantnost dekorací s detaily ad absurdum dotažených rekvizit. Scénografie a kostýmy Michaely Červenkové v Proluce kombinují historizující vzhled se soudobými doplňky. Takže rebelský Barrymore Marek Adamczyk, oblečený v rokokovém stylu, náruživě poslouchá dobové šlágry z gramofonu s klikou a z velkých moderních sluchátek.

Dr. Mortimer Zdeněk Mucha, obutý v bílých gumových lékařských botách, zneklidňuje návštěvníky červenými úklidovými rukavicemi, stejně jako svou sbírkou různých typů lebek. Podivínský doktor s morbidním vybavením ordinace patří k nejdekadentnějším motivům hry. Protiváhu zlověstných blat a Mortimerových vášní patologa zastupuje romantická image Dolores Stapletonové v dívčím podání Marty Dancingerové. Škoda, že v převážně pánském kusu nehraje žen více. Další neméně důležité postavy děje ztvárňují Zdeněk Rohlíček, Michal Štěrba či Vilém Dubnička.

Prokletí rodu Baskervillů aneb Pozor zlý pes!
Zdroj: Divadelní léto pod plzeňským nebem/Mirek Chaloupka

Hudba Petra Zemana a působivé barevné svícení na kamennou stěnu způsobují syntetické vjemy. K divácky výrazným místům patří scény s Holmesem coby věštící, zpívající i tančící starou cikánkou a Holmesem jako houslovým virtuosem. Odezvy se předvídatelně rovněž dočkávají medvěd, liška nebo nervózní psík Žeryk, vždyť zvířátka spolehlivě bodují i v jiných kontextech. Konečně „každý detail je důležitý a nikdy nevíte, kdy se vám může hodit“, jak tvrdí zkušený detektiv. Letní novinka místy odkazuje též k Járovi Cimrmanovi, ovšem nezapomíná na dramatické efekty šílených zvířecích skřeků, skutečných výstřelů, mlhy vřesovišť, šlehajícího ohně…

A což teprve, když nekorunovaný král zločinu, tajemný Moriarty v dlouhém černém plášti, nečekaně zapadne do blatenských močálů! Bát se smrtonosné bažiny a obrovského psa můžete nyní pravidelně až do 9. července, v první repríze už 29. června. Poté v Proluce dávají od 12. do 18. července úspěšnou loňskou komedii Carla Goldoniho Lhář s fešným floutkem na motorce Romanem Zachem.