Krátké, ale šťavnaté! Festival filmů jde rovnou na věc

Jedenáctý ročník Festivalu krátkých filmů slibuje mnohé. Od vyznání lásky akčním filmům z 80. let přes trable budoucího světa až po novou krev z dánské filmové laboratoře i snímky, které jdou hned k věci. V mezinárodní soutěži se utká patnáct filmů. Krátkometrážní skvosty z celého světa se představí v kině Světozor od 20. do 24. ledna, nově ale zamíří i do několika desítek českých, moravských, ale i slovenských kin, kde se představí program Best of Brutal Relax Show a Pragueshorts dětem.

Mezinárodní soutěž je rozdělená na tři bloky. Celkem v ní ale o pozornost bojuje patnáct filmů ze třinácti zemí světa. „Každý z nich se pouští do úplně jiného tématu, volí jiný žánr a hledá svoji vlastní poetiku. Rozmanitost jejich stylů vyprávění i témat dobře ilustruje, v čem mohou být krátké filmy pro filmaře i diváky jedinečné,“ přiblížil umělecký ředitel akce Karel Spěšný.

Kung Fury nebo duchové dřímající v sanitce

Nejdelší povolená stopáž jednoho snímku je třicet minut. V programu diváci i letos najdou oblíbenou Brutal Relax Show extrémních titulů. 

Letos třeba zavzpomínáte na vaši sbírku zaprášených VHS díky akční senzaci Kung Fury nebo uvidíte, co by se dělo, kdybychom reklamní slogany vzali doslova. Opravdovou extrémní lahůdkou je pak film Splintertime o kapele duchů dřímajících v sanitce. Autor filmu Rosto  zase patří mezi nejextravagantnější animátory současnosti.
Radka Weiserová
hlavní dramaturgyně Festivalu krátkých filmů

Pozornost přitahuje také sekce Let's talk about sex, která si nebere servítky a jde přímo k věci. Festival letos také složí hold dílu kameramana Christophera Doylea v programu Očima Christophera Doylea. Australan usazený v Hong Kongu vtiskl nezaměnitelnou vizuální podobu desítkám filmů, mezi nimiž byla i díla Wong Kar-Waie, Jima Jarmusche, Guse van Santa či M. Night Shyamalana.

Festival krátkých filmů (zdroj: ČT24)

A jaký bude svět, v němž se stírá rozdíl mezi realitou a internetem? Své vize představí sedm filmů v sekci Svět zítřka. V co budou věřit lidé, kteří žijí více než 70 let v epoše válek? Poznáme, kdo je člověk z masa a kostí a kdo dokonale vytvořený android? A budou si rozumět zvířecí a robotičtí mazlíčci?

Kompletní program naleznete na stránkách festivalu.