Amerika má péči o Slávka Horáka. Je na seznamu nadějných režisérů

Rozhovor se Slávkem Horákem (zdroj: ČT24)

Jméno českého režiséra Slávka Horáka je kromě autorství debutu Domácí péče nově k nalezení na seznamu uznávaného amerického žebříčku 10 Directors to Watch. Ten už dvacet let sestavuje filmový magazín Variety a vytipovává v něm nadějné tvůrce. Film Domácí péče vznikal v koprodukci České televize a v tuzemsku má pět nominací na Ceny české filmové kritiky.

Magazín Variety Horákovu prvotinu oceňuje za autenticitu a citovou upřímnost, jakou jen snímek s tématikou o umírání může přinést. Sám režisér vidí klíčový úspěch v tom, že do filmu obsadil herce, již jsou v hloubi duše s charakterem spjatí. Pak je radost je režírovat, uvedl nejen na adresu Boleslava Polívky a Aleny Mihulové. 

Tomu filmu to pomáhá obrovsky. Už teď vidím, že zvedl zájem distributorů a producentů a najednou se všichni chtějí potkávat a chtějí diskutovat o tom, co budu dělat dalšího. Pro českou kinematografii je to docela velká propagace. Otevírá mi to možnosti další práce.
Slávek Horák
Režisér

Palm Springs? Šance na zviditelnění

Podle časopisu si Horákova práce vysloužila srovnání s principy českých ostřílených filmařů jako Jiří Menzel nebo Miloš Forman. „Stejně jako Forman má i Horák zájem pracovat na mezinárodním poli,“ říká Variety. Čtyřicetiletý rodák ze Zlína se netají tím, že by příští snímek rád natáčel v Americe. Věří, že pro jeho styl vyprávění a humor je s ohledem na znalost tradičního amerického filmového vyprávění v této zemi místo.

Slávek Horák s oceněním 10 Directors to Watch od magazínu Variety; spolu s režisérem Filmu o filmu Mikulášem Křenem a koproducentem Prokopem Svobodou
Zdroj: Tvorba Films

Horák se společně s dalšími debutujícími režiséry představil na Mezinárodním filmovém festivalu v Palm Springs, kde se při předávání tohoto ocenění potkal i s hercem Willem Smithem či s režisérem Charliem Kaufmanem. „Je to pro mě obrovská pocta – být ve společnosti vynikajících filmařů, jejichž práci obdivuji,“ komentoval Horák svou účast na přehlídce, v rámci níž byly tři projekce Domácí péče zcela vyprodány. 

V minulosti se na výše zmíněný seznam probojovali z Čechů zatím jen Bohdan Sláma a David Ondříček.

Trailer: Domácí péče (zdroj: ČT24)