Mramorové housle mohou hrát jako ty, které vystavují Češi v Cremoně

Mramorové housle, které inaugurovaly Pavilon České republiky na EXPO 2015, jsou vystaveny v Muzeu houslí v italské Cremoně. „Je nám ctí, že můžeme hostit takto unikátní umělecké dílo v našem muzeu. Hudba přesahuje hranice jednotlivých zemí, neboť je univerzálním jazykem,“ řekla ředitelka Muzea houslí v Cremoně Virginia Villa. Housle vyrobené ze dvou druhů mramoru jsou plně funkční.

Housle pražského sochaře Jana Řeřichy byly publiku představeny při dvou různých slavnostních příležitostech v Pavilonu České republiky na Expu 2015: 1. května v rámci inaugurace Pavilonu České republiky a u příležitosti Národního dne země 15. května. Jako vzpomínka na zkušenost ze Světové výstavy v Miláně jsou nyní housle vystaveny v cremonském muzeu, oslavujícím starobylé houslařské umění.

Muzeum houslí v Cremoně potvrzuje primát lombardského města na poli hudby a staví do popředí jeho roli italského houslařského hlavního města. V prostředí moderního Paláce umění, současného díla architekta Cocchia, jsou uchovány vzácné smyčcové hudební nástroje největších mistrů klasiky.

České mramorové housle v Cremoně
Zdroj: ČT24

Po koncertu pro návštěvníky Světové výstavy byly mramorové housle vydraženy v aukci na dobročinné účely. Zisk z dobročinné aukce je určen ve prospěch výstavby nové porodnice a dětské nemocnice v Senegalu.

Housle jsou vyrobeny ze dvou druhů mramoru: zeleného guatemalského a carrarského mramoru. Krk spolu s kolíčky je ze dřeva. Housle váží dva a půl kilogramu a na rozdíl od ostatních mramorových děl, která pouze imitují tvar, jsou plně funkční. V Muzeu houslí v Cremoně budou až do 10. ledna 2016.