Buzola dovedla Goncourtovu cenu k Mathiasi Enardovi

Buzola (Boussole), vítězný román Goncourtovy ceny, ukázala k Orientu. Právě k němu se váže kniha letošního laureáta Mathiase Enarda. Vítěz nejprestižnějšího francouzského literárního ocenění se vyhlašoval v úterý 3. listopadu.

Román 43letého autora vypráví příběh nespavosti jednoho mladého vídeňského hudebního experta, kterého mučí vzpomínky na pobyt v Orientu. Enard, od něhož v českém překladu vyšla kniha o pobytu sochaře Michelangela v Konstantinopoli (Vyprávěj jim o bitvách, králích a slonech), má k orientální literatuře i reáliím blízko. Vystudoval na univerzitě arabštinu a perštinu, žil nějaký čas také v Íránu a v Sýrii.

Podle krtiků je Enardova Buzola „nejnáročnějším" románem ze čtyř děl, která se dostala do finále. Největším favoritem byl sedmdesátiletý tunisko-francouzský spisovatel Hédi Kaddour, jehož román Les prépondérants (Klub důležitých), líčící koloniální společnost 20. let minulého století v severní Africe, se už objevil v celé řadě seznamů oceněných literárních děl.
Goncourtovu cenu mohl získat také Tobie Nathan s dílem Ce pays qui te ressemble (Země, která se ti podobá) a jediná žena mezi finalisty Nathalie Azoulaiová s dílem Titus n'aimait pas Bérénice (Titus neměl rád Bereniku).

Goncourtova cena 2015: uprostřed vítěz Mathias Enard
Zdroj: Wyters Alban/ČTK/ABACA

Goncourtova cena nese jméno dvou spisovatelů konce 19. století, bratrů Edmonda a Julese Goncourtových; uděluje se od roku 1903. Rozhoduje o ní desetičlenná porota, která se k tomu tradičně schází v pařížské honosné restauraci Drouant.

Porotci zároveň rozhodují i o udělení tradiční Renaudotovy ceny, nazvané podle lékaře Théophrasta Renaudota, otce francouzské žurnalistiky. Tuto cenu za letošní rok získala 49letá spisovatelka Delphine de Viganová za román D'après une histoire vraie (Podle skutečného příběhu).