PODÍVEJTE SE: Praha dává Signal k světelné show

Od 15. do 18. října bude Praha jenom zářit. Hlavní město oslní obyvatele i návštěvníky třetím ročníkem Signal Festivalu, který opět nabízí videomapping, site-specific projekce a světelné i interaktivní instalace. V přímém přenosu světelný zážitek zprostředkuje i web České televize.

Organizátoři přichystali v širokém centru města jednadvacet instalací. Rozsvítí se petřínská rozhledna, parky i památky, zahájení se odehraje doslova nad náměstím Jana Palacha. Jeden z největších projektů tvoří obrovská síť, která připomíná vlny tsunami v oceánu.

Na speciální trojrozměrnou projekci narazí lidé u Letohrádku Kinských. „Aby si mohli plně užít videomapping, budou muset použít 3D brýle,“ slibuje netradiční zážitek ředitel festivalu Martin Pošta. 

Některé instalace budou moct návštěvníci ovládat sami - třeba hlasem, jiné naopak reagují na pohyb. Mezi největší atrakce patří monumentální dóm na Klárově se čtvrthodinovou audiovizuální show. „Zjednodušeně řečeno jde o mobilní planetárium. 360stupňová projekce vás plně obklopí,“ slibuje Pošta.

Všech jednadvacet atrakcí je nainstalovaných tak, aby se k nim dalo dostat pěšky, festival cestu mezi nimi navíc usnadní speciálními přívozy. Součástí programu jsou i dva hudební večery a poprvé také program pro odborníky. 

Signal už zároveň připravuje příští ročník, peníze na něj - ve výši jednoho milionu korun - se rozhodl vybrat pomocí crowdfundingové kampaně. Jako obří světelné počítadlo pro vybrané finance slouží Petřínská rozhledna.