Man Bookerovu cenu dostal Jamajčan za knihu o atentátu na Boba Marleyho

Prestižní Man Bookerovu cenu a 50 000 liber (asi 1,85 milionu Kč) poprvé vyhrál autor z Jamajky. Knihu 44letého Marlona Jamese inspiroval pokus o atentát na Boba Marleyho v 70. letech. Loni cenu získal Australan Richard Flanagan s válečným románem The Narrow Road to the Deep North.;crop;

Jamesova kniha A Brief History of Seven Killings (Stručné vyprávění o sedmi vraždách) o 680 stranách je podle předsedy poroty Michaela Wooda „plná překvapení“, „plná násilí“ a „plná nadávek“.  Je prý „nejvíce vzrušující“ z děl, která se propracovala do užšího výběru v letošním roce. Rozhodnutí bylo podle Wooda jednomyslné a porota k němu dospěla po dvou hodinách.

Román sklízel chválu i od nejpřísnějších kritiků. Literární kritička New York Times označila Jamese za „výrazný talent“ a jeho román popsala jako „kolosální“.

Příběh se zakládá na skutečné události, jíž byl pokus o vraždu ikony jamajského reggae Boba Marleyho před koncertem v prosinci 1976. Román ale prochází turbulentním světem jamajského zločinu a politiky v průběhu tří desetiletí.

„Jedním z potěšení z četby je, že otočíte stránku a nejste si úplně jisti, kdo bude příštím vypravěčem,“ řekl Wood o knize, která hovoří jazykem více než 75 postav „od jamajského slangu až po biblické výšiny“. Ale připustil, že pro některé čtenáře toho může být až moc; pochybuje, že by se jeho matka dostala dále než za pár prvních stránek.

Sám James v románu děkuje své rodině, ale dodal, že tentokráte by matka měla čtvrtou část knihy vynechat.

Od prvního ročníku v roce 1969 do loňska byla soutěž otevřena jen spisovatelům ze států Společenství, Irska a Zimbabwe. Druhým rokem už je otevřena celému anglofonnímu světu. Tato změna vyvolala v literárních kruzích v Británii částečnou nevoli, neboť vznikla obava, že ceny si do budoucna podmaní silný americký knižní trh.