Zemřel herec Lubomír Lipský

Ve věku 92 let zemřel herec Lubomír Lipský. Oznámila to jeho rodina. Lipského herecká tvorba zahrnuje půlstoletí českého divadla, filmu, televize a rozhlasu. Během své kariéry ztvárnil přes stovku filmových rolí a odehrál přes dvě stě divadelních premiér. Do povědomí diváků se zapsal třeba jako děda Potůček v seriálu Tři chlapi v chalupě, hrál také v několika oblíbených komediích, které režíroval jeho bratr Oldřich, například Šest medvědů s Cibulkou nebo Čtyři vraždy stačí, drahoušku.

Mluvčí Thomayerovy nemocnice Lenka Drmotová uvedla, že Lubomír Lipský zemřel dnes po poledni na chirurgické klinice ve spánku, v poklidu, na následky prodělaného zápalu plic: „Do poslední chvíle za ním chodila rodina. Na chirurgické klinice ležel proto, že tu pracuje jeho příbuzná docentka Ludmila Lipská, která ho do péče přijala.“

„Tato zpráva mě velmi zarmoutila. Byli jsme přátelé ve společném angažmá v Městských divadlech pražských, tak i díky tomuto projektu,“ uvedl Ladislav Trojan, který vedle Lipského spolu s Janem Skopečkem vytvořil populární trojici chlapů v chalupě. „Právě při natáčení této série vzniklo naše přátelství, které se pak rozvíjelo i ve společném angažmá. Přitom on mi tehdy hrál dědečka, já byl jen o devět let mladší.“

„Zemřel Pan herec Lubomír Lipský. Upřímnou soustrast rodině a těm, kteří ho znali a měli rádi. Klaun Cibulka a George Camel bude všem chybět,“ napsal na Twitteru premiér Bohuslav Sobotka.

Na dokumentární portrét Lubomíra Lipského S vůní mastixu a vanilky se můžete podívat v pátek od 20:20 na ČT art nebo přímo v iVysílání. ČT 1 do vysílání zařadila v pátek od 21:00 Čtyři vraždy stačí, drahoušku a v sobotu od 8:00 díl Kuře ze seriálu Tři chlapi v chalupě a od 16:40 pořad Komici na jedničku s Lubomírem Lipským. V pondělí 5. října od 20:20 ještě ČT art odvysílá legendární inscenaci Charleyova teta.

S bratrem Oldřichem

Pelhřimovský rodák Lubomír Lipský měl k herectví blízko od dětství. Jeho otec byl nadšeným ochotníkem a k divadlu vedl i své syny. „Zapřáhl do divadla celou naši rodinu, dokonce maminka musela alespoň napovídat," vzpomínal Lipský.

Nebylo proto nijak překvapivé, když Lubomír spolu se svým bratrem Oldřichem založil po válce Divadlo satiry. To skončilo na prahu padesátých let. „Až v roce 1949 jsme byli zrušeni z politických důvodů, protože satira se tehdy prostě nenosila.“

Na počátku 50. let vstoupil Lubomír Lipský do angažmá v Městských divadlech pražských. Této scéně pak zůstal věrný až do pozdního věku, nastudoval tu 116 rolí. Významná byla i jeho činnost v jiných divadlech, která čítá další desítky titulů. Jeho talent nepotřeboval k prosazení divadelní školu, podobně jako další slavní „ochotníci“ Miroslav Horníček, Vlastimil Brodský, Jiří Sovák nebo Miloš Kopecký.

Bratr Oldřich naproti tomu tíhl k filmu. Stal se z něj slavný režisér a do řady snímků obsadil svého sourozence. Duo bratrů Lipských vytvořilo mimo jiné slavné komedie Čtyři vraždy stačí, drahoušku nebo Šest medvědů s Cibulkou, ve kterém zvládl hned několik rolí, včetně dokonalé proměny v ženu. Mezi další oblíbené snímky patří Zabil jsem Einsteina, pánové, Jáchyme, hoď ho do stroje, Ať žijí duchové nebo Saturnin.

Charleyova teta

Skvělý byl v ženských rolích, kromě role ve zmíněných Medvědech s cibulkou zářil také coby Charleyova teta z pera Brandona Thomase, kterou na českém divadle proslavil. V komedii hrál od šedesátých let až do současnosti. Titulní roli si zahrál v pěti stovkách repríz, nejčastěji v Městských divadlech pražských, ale vystupoval i mimo Prahu a účinkoval také u ochotníků. Advokáta Spettigua pak ztvárnil v dalších 350 reprízách nastudování v Divadle ABC, kde mu byl partnerem v ženském převleku Jan Hrušínský.

To je tak nádherný pocit, když můžete dát lidem radost, když se mohou zasmát, že to je opravdu alfa a omega všeho divadla.
Lubomír Lipský

„V divadle to bylo určitě přes dvě stě rolí, ve filmu více než stovka a v televizi - to si vůbec neodvážím spočítat,“ podotýkal Lipský, když v Divadle ABC oslavil předloni své devadesátiny. Naposled se tu objevil letos v červnu v inscenaci Pan Kaplan má třídu rád, ve které uplatnil i své muzikantské schopnosti a zahrál si na pozoun.

V mládí hrál Lipský také na saxofon, klarinet, trubku, tubu a klavír. Spolu se zpěvem uplatnil hru na pozoun a klavír v karlínském muzikálu Sny z Nového Yorku, ve kterém si Lipský jako kabaretiér Billy Kipp troufl i na kankán. Ač odkojen swingem, zahrál si Lipský rád i v heavymetalové kapele svých dospělých vnuků.

V televizi se Lubomír Lipský proslavil jako přitroublý vrátný z estrádních scének s Miroslavem Homolou a především coby děda Potůček z komediálního seriálu Tři chlapi v chalupě. Pozoruhodné je, že Lipskému bylo v době natáčení teprve šestatřicet let. V posledních letech si zahrál v seriálu Hraběnky či filmové komedii Bobule.

Za své umění byl oceněn prestižní Thálií nebo Cenou Františka Filipovského za dabing. V roce 2013 z rukou prezidenta Miloše Zemana převzal medaili Za zásluhy.