Hra o Emmy skončila na trůnech

Ceny Emmy ovládla Hra o trůny (zdroj: ČT24)

„Zima se blíží.“ S tímto sloganem seriálu Hra o trůny se ztotožnily letošní televizní ceny Emmy. Filmové fantasy si odneslo zlatou sošku hned v několika kategoriích, a ovládlo tak celý ceremoniál. Sesadilo také dosavadního favorita Mad Men.

Boj nad mýtickou říší, v němž není nouze o vraždy, erotiku a intriky, se ukázal být kombinací prvků, která na diváky funguje. Hra o trůny se stala seriálem roku a její kvality potvrdila další vítězství: za nejlepší režii, scénář nebo herce ve vedlejší roli. Televizní adaptace knih George R. R. Martina vstupovala do večera s 24 nominacemi.

Jsme jen tak dobří, jako jsou dobří naši scenáristé. A mám štěstí, že můžu pracovat s těmi nejlepšími. Díky patří i Georgi Martinovi, který stvořil náš svět.
Peter Dinklage
Herec, Tyrion Lannister (Hra o trůny)

Nejlepším komediálním seriálem byla vyhlášena Viceprezidentka s Julií Louis-Dreyfusovou, která si Emmy odnesla už počtvrté za nejlepší hlavní herecký výkon v kategorii komedie. Jejím mužským oceněným protějškem se stal Jeffrey Tambor za výkon v seriálu Transparent. Své vítěze má i drama – nejlepším hercem byl vyhlášen Jon Hamm z Mad Men a v ženské kategorii bodovala Viola Davis s Vražednými právy.

Úspěch sklidilo i čtyřdílné drama Olive Kitteridgeová vyprávějící o životě učitelky matematiky, která svým neomaleným chováním zakrývá vnitřní zranitelnost a víru v pevné morální zásady. Oceněni byli oba filmoví manželé Richard Jenkins a Frances McDiormandová.

Televizní obdoba filmových Oscarů se udílí v Los Angeles od roku 1949. Na letošním ceremoniálu si odnesl cenu i moderátor Jon Steward, který po 16 letech opouští zpravodajskou satiru The Daily Show. „Děkuji, už se na mě nebudete muset nikdy dívat,“ zakončil humorně svůj projev.