Mamutí plecháči Contain[era] šrotují umění osmi způsoby

Ve starých kontejnerech nemají odpočívat jen odpadky, rozhodlo se osm evropských výtvarníků. V rámci mezinárodního projektu Contain[era] přemění několik plechových mamutů v mobilní galerie. Akci ve čtvrtek zahájí vernisáž Adély Součkové v pražském výstavním prostoru Containall a vyvrcholí v říjnu společnou výstavou a sympóziem na pražském ostrově Štvanice.

Simultánně se vernisáže uskuteční také v Bratislavě, Budapešti, Římě, Curychu, Berlíně a Vídni. Na všech osmi místech se představí každý z umělců a přiblíží veřejnosti, jak s kontejnerem naložil.

Českou stranu reprezentují iniciátorka projektu Alexandra Karpuchinová ze spolku Art Direct, absolventka pražské Akademie výtvarných umění a drážďanské Hochschule für Bildende Kunste Adéla Součková a kurátorka Magdalena Härtelová.

Projektu se dále účastní Dionýz Troskó (Slovensko), János Brückner (Maďarsko), Karol Komorowski (Polsko), Angela Kaisersová (Německo), Lukas Troberg (Rakousko), Till Könneker (Švýcarsko) a Carlo Zanni (Itálie). Ve svých instalacích se věnují tématům uprchlíků, vnímání lidského těla, současné technologicky orientované společnosti, postavení žen ve společnosti nebo konzumní kultury.

Vernisáž společné výstavy osmi kontejnerů na pražské Štvanici uzavře putovní část projektu. Výstavu doplní devátý ,evropský' kontejner, společné dílo všech participujících umělců. Samotná výstava kontejnerů potrvá do 8. listopadu.