Měsíc autorského čtení se zabarvil do žlutomodra

K českým, slovenským a polských autorům se v letošním ročníku Měsíce autorského čtení připojí ukrajinští spisovatelé. Současné východoevropské literáty představí festival od 1. července do 4. srpna kromě domovského Brna také právě na Ukrajině.

Pořádající nakladatelství Větrné mlýny ukrajinskou literární tvorbu českým čtenářům přiblížilo před třemi roky antologií současných ukrajinských povídek - Ukrajina, davaj, Ukrajina! Na festival pozvala na třicet spisovatelů z této země. Střídat ve čtení se budou s druhou programovou linií festivalu, tvořenou českou, slovenskou a polskou literaturou. 

Měsíc začne vystoupením ukrajinské spisovatelky Oksany Zabužkové. Druhá polovina úvodního večera náleží české básnířce ukrajinského původu Marii Iljašenko. Festival skončí 4. srpna čtením ukrajinského básníka a hudebníka Hryhorije Semenčuka.

Literární festival vznikl v roce 2000 v Brně, od té doby postupně expanduje. V šestnáctém ročníku se představí šedesátka spisovatelů. Z českých autorů přijali pozvání například Michal Ajvaz, Karol Sidon, Jaroslav Rudiš, Radka Denemarková a Michal Viewegh.

Většina tvůrců čte nejprve v Brně, v následujících dnech je pak čeká putování do Ostravy, Košic, Lvova na Ukrajině a Vratislavi v Polsku. Popáté je možné sledovat čtení českých a slovenských autorů také na webu ČT24. Úvodní čtení je na programu už 1. července od 20:30.