Zázrak v chilském dole ve filmu. Předáka horníků hraje Banderas

Drama inspirované skutečným příběhem horníků, kteří více než dva měsíce přežili v zasypaném dolu, vstoupilo do chilských kin. V hlavních rolích snímku, který se jmenuje prostě 33 podle počtu zachráněných mužů, hrají Antonio Banderas a Rodrigo Santoro.

Pět let poté, kdy celý svět se zatajeným dechem sledoval téměř zázračnou záchranu 33 horníků uvězněných v zavaleném chilském dole na měď, byl příběh uveden na filmovém plátně. Přestože málokdo z odborníků věřil v jejich přežití, za několik dní se podařilo navázat s horníky kontakt a poté jim záchranáři začali posílat potravu. Spása přišla v podobě kapsle, kterou je vytáhli ven. Po 69 dnech bych zachráněn poslední muž.

Banderas jako předák horníků

Hlavní roli ve filmu sehrál slavný Antonio Banderas, který představuje předáka horníků Maria Sepulvedu. „Jsme si vědomi odpovědnosti, kterou máme, když vyprávíme událost, která je tak čerstvá. Navíc se stala součástí chilských dějin. Myslím si, že je to opravdu krásný příběh, který promlouvá o významu života jako takového," uvedl Banderas.

Film 33 vypráví o záchraně zavalených horníků (zdroj: ČT24)

Sám Mario Sepulveda dorazil na slavnostní premiéru v Santiagu. „Antonio Banderasi, podívej se. Nevypadám lépe než ty? Film je skvělý, všichni jsme nadšení a šťastní. Hlavně proto, že jsme tady spolu, kolegové, naživu a zdraví," prohlásil Sepulveda.

Uvedení filmu v dalších zemích se očekává během podzimu. Snímek není dokument, jak upozornil brazilský herec Rodrigo Santoro. Příběh je podle něj natolik spletitý, že ho mexická režisérka Patricia Riggenová musela upravit. „Film je sice o všech 33 hornících, ale musel být upraven. Vyprávění je postaveno jenom na příběhu několika z nich," říká Santoro. „Ale snažíme se ukázat to, co každý nemohl vidět. Co se dělo pod zemí v dole a také příběhy rodin, které čekaly venku.“

Alkohol a psychiatrie

Snímek ovšem nevypráví o frustraci, která horníky čekala po záchraně. Chybí i sliby, které vláda dodnes nesplnila. Již vloni vyšla kniha Deep Down Dark (Hluboko ve tmě), která popisuje nejen dlouhé týdny v podzemí, ale i to, co následovalo.

Horníci se rázem ocitli v centru pozornosti médií celého světa a spolu s traumatickým zážitkem to mnohé přivedlo k alkoholu nebo do péče psychiatrů. Mnozí zahořkli. "Chile je díky nám známé na celém světě. A něco nám dluží. My přesto nemáme pocit, že by se o nás vláda řádně postarala," stěžuje si Sepulveda.

Všichni muži sice dostali odškodné ve výši 9000 dolarů a řadu darů, jinak ale spousta slibů zůstala nesplněná. Ačkoli všech 33 horníků mělo odejít na penzi, splnilo se to jen některým. Soud, který se zabýval příčinami neštěstí, navíc došel k závěru, že za zával se nebudou zodpovídat vlastníci dolu, ani dohledové orgány.

Vydáno pod