Panenky, pivo a strach ze svobody. Češi tančí na Fringe festivalu

Čtyři české soubory vystupují na tradičním festivalu v britském Edinburghu. Fringe festival je největší přehlídkou scénického umění na světě. Takzvaný Czech Showcase 2015 začíná už v pátek představením Dolls od Cirku La Putyka.

Na Fringe se po čtyřech letech vrátil Cirk La Putyka, tentokrát s představením Dolls. Směs tance, akrobacie, hudby a divadla zkoumá fenomén panenek, medvídků, vojáčků a dalších umělých nápodob člověka. Představení Dolls bylo zařazeno do nově vzniklé programové sekce, která se věnuje novému cirkusu.

České umění na festivalu dále zastoupí originální adaptace Havlovy Audience nazvaná Antiwords v podání Spitfire Company. V hlavní roli pití piva. Soubor už na Fringe festivalu bodoval před dvěma lety s inscenací One Step Before the Fall.

Domácí i zahraniční divadelní ceny sklidila taneční inscenace Korekce, kterou pro soubor VerTeDance režíroval Jiří Havelka. Sedm tanečníků představí téma strachu ze svobody a touhy po komformitě. I VerTeDance vystoupí na Fringe festivalu opakovaně. V roce 2013 soubor přivezl inscenaci Kolik váží vaše touha.

Českou účast doplňuje taneční dvojice Tereza Ondrová a Peter Šavel s inscenací Boys Who Like to Play With Dolls. Věnuje se vztahu těla a duše nebo sexuální identitě a vychází z fyzické podobnosti obou protagonistů. Představení se snaží zpochybnit společenské stereotypy a nahlédnout tematiku genderu čistě tělesnou cestou.

Výběr českých souborů podporuje České centrum v Londýně. Czech Showcase v Edinburghu organizuje už popáté. Čeští umělci vystoupí v Edinburghu během srpna celkem třiašedesátkrát v konkurenci stovek umělců z celého světa.

Již osmašedesátý ročník festivalu trvá od 7. do 31. srpna. Festival divadla a performance Edinburgh Festival Fringe se stal za více než 60 let své existence jedním z největších divadelních svátků. Čeští umělci na něm individuálně vystupovali už několikrát a přivezli několik cen a pozvánek na festivaly v Británii i ve světě.