Jack Storms sochá světlo do skla

Umělecká díla Jacka Stormse vypadají jako luxusní diamanty, americký výtvarník je ale vytváří ze skla. Výsledné sochy v sobě kombinují perfektně zvládnuté řemeslo se znalostmi matematiky a fyziky - s každým dalším pohledem totiž odhalují jinou podobu světla.

Jack Storms sochá světlo do skla (zdroj: ČT24)

Storms při práci se sklem využívá unikátní metodu. „Tvaruji ho za studena, tedy nezapojuji do tvarování žádné teplo, to dělá má práci odlišnou,“ upozorňuje. Aby dosáhl mimořádného lesku a odrazu světla, vybral si olovnatý křišťál a dichoické sklo. Kusy, ze kterých pak vytváří sochy, řeže ručně. 

Na menší soše pracuje dva měsíce, na velkých objektech i půl roku. Práce je fyzicky náročná, vyžaduje i výborné znalosti z fyziky a matematiky. Stormsovým cílem je totiž vytvořit vždy dílo, které vrhá světlo tak, že v něm člověk neuvidí nikdy dvakrát totéž. 

Zájem o designérské skvosty je velký - skupují je sběratelé, celebrity, dokonce i filmaři. Jeho skleněné objekty si zahrály ve sci-fi snímku Strážci galaxie. Kdo má o díla z kalifornského studia zájem, musí ale sáhnout hlouběji. Za složitější kousky se platí v přepočtu více než milion korun. Komu ovšem stačí díla vidět, bude ho to stát jen vstupné. Vystavují je galerie v Evropě, Kanadě, Spojených státech nebo Jižní Americe.