Tradice přežívá. Praha zažívá folklorní dny

Centrum Prahy se už podeváté otřásá folklorními rytmy. Do české metropole se sjelo na sedmdesátku tanečních a hudebních souborů z devatenácti zemí světa, aby společně oslavily tzv. Pražské folklorní dny, které potrvají do neděle.

Pražské folklorní dny jsou v plném proudu (zdroj: ČT24)

České lidové tance jako kvapík, dupák nebo mazurka jsou většině Čechů známé. Ale jak vypadá folklor v Maroku, Estonsku nebo Portugalsku? Návštěvníci festivalu to mohli díky příjezdu zahraničních souborů zjistit sami. Vrcholem přehlídky byl pochod osmnácti set tanečníků a hudebníků.

Třeba finský soubor Siepakat je z vesnice za polárním kruhem, kde prý bydlí Santa Klaus. Zatímco jejich lidovka je na rozloučenou, v Maroku se národní hymna pěje při oslavách a svatbách. Švýcaři s sebou přivezli čtyřicet kravských zvonců a pastevecké biče a Britové zase lidový tanec Morris, při němž se používají šátky, meče, dýmky a hole. „My jsme ti rebelové,“ říkají o sobě angličtí tanečníci. Morris Dancing byl původně určen jen mužům, během světových válek se ale tradice ujaly také ženy.