Avignon, tam je shon, tam v divadle všichni tančí…

Slavný divadelní festival ve francouzském Avignonu je už úspěšně za polovinou. Během 21 červencových dní se o přízeň publika uchází téměř 1400 představení. Loni bojovali organizátoři s nepřízní počasí, letos s hubenějším rozpočtem.

Vrcholí divadelní festival v Avignonu (zdroj: ČT24)

Jako první zhlédli diváci klasiku v moderním pojetí – na prknech byl k vidění Shakespearův Král Lear. Podle režiséra dramatu Oliviera Py je hra stále ještě pořád srozumitelná i dnešnímu publiku. „První Shakespearův odkaz směrem k politice zní: Lidé, kteří mají moc, jsou všichni šílenci. A ten, kdo si myslí, že není, je šílený,“ pronesl.

V kulisách starobylého papežského města se jeden z nejvýznamnějších festivalů divadla a současného umění koná už po devětašedesáté. Avignonské léto se vyznačuje velkou rozmanitostí žánrů - od improvizací pouličních umělců po precizně nazkoušená představení.

Asi padesátka her se odehrává uvnitř městského monumentu Cloitre des carmes. Do oběhu bylo dáno 120 tisíc vstupenek, jenže ani to nestačilo. Nejen na této scéně hlásí festival vyprodáno.

Divákům se představí asi tisícovka převážně francouzských umělců. Poprvé v kariéře na místo dorazí herec Christian Vadim. Publikum bývá náročné a ví, za čím přijíždí. Když organizátoři zjistili, že rozpočet letos nebude takový, jak doufali, raději festival o dva dny zkrátili, než aby obětovali jeho kvalitu.