Trailer: Falešný knír a pravý smysl života na Cestě do Říma

„A co vy, synu, nechcete se zamyslet nad svým životem?“ Osudovou duchovní cestu muzejního hlídače Vaška sleduje celovečerní debut Tomasze Mielnika. Tak trochu duchovní a tak trochu detektivní komedie se bude promítat v srpnu v letních kinech. Na Cestu do Říma zve už teď trailerem:

„Chtěl jsem natočit rozvětvený, výrazně stylizovaný příběh plný odkazů na klasická filmová díla a najít s nadsázkou odpověď na otázku, co je vlastně smyslem života. Divákům by měl film s humorem, nadhledem a nečekanou intenzitou znovu otevřít ony základní filozofické otázky, které jsme slyšeli už tolikrát, a přesto jsme na ně nikdy nenašli odpověď,“ slibuje Mielnik. Polský tvůrce studující pražskou FAMU se podílel i na scénáři příběhu, spolu s Vítem Poláčkem.

Na cestu, která může být cíl, se vydává nesmělý hlídač Vašek, který maskován falešným knírem míří do Říma, aby prodejem kradeného obrazu získal peníze na tibetského léčitele. V patách jsou mu detektivové i lupiči a do kupé si přisedají méně a více bizarní postavy, které mu napomáhají v poznání. 

K vlakové road movie, která vznikla v koprodukci České televize, se připojí Berenika Kohoutová, Nina Divíšková, Miroslav Donutil nebo Igor Chmela. Vaška hraje Václav Hrzina.

Cesta do Říma zahajovala na letošním filmovém festivalu v Karlových Varech soutěžní sekci Na východ od Západu. Premiéru bude mít 5. srpna v Praze.