Klezmer to bere od podlahy a Evropě se to líbí

Kouzlo klezmeru (zdroj: ČT24)

Evropa přichází na zub hudebnímu žánru klezmer. Jde o původní lidovou hudbu východoevropských židů, která vznikla v 19. a 20. století. Vychází především z taneční hudby určené pro svatby a jiné oslavy. Čím dál víc současných kapel zařazuje prvky klezmeru do své tvorby a největší úspěch s tím slaví v Německu. Právě z Berlína do Česka přijeli KlezFactor, kteří se představili v Jazz Docku.

Klezmer 21. století se snaží přiblížit hudbu současným posluchačům. KlezFactor hrají fusion klezmeru s rockem, jazzem a balkánskou hudbou. "Klezmer je moje dědictví. Vyrůstal jsem v Kanadě s prarodiči, které původně pocházeli z Polska a pak se odstěhovali do Kanady. Mluvili v jazyce jidiš, takže pro mě je velmi přirozené mluvit tímto jazykem skrz tento hudební styl," říká muzikant Mike Anklewicz.

Lidová hudba východoevropských Židů se slovanským nádechem. Bez židovské lidové muziky s příměsí slovenských melodií se svého času neobešla žádná židovská svatba v Polsku, Bělorusku, Ukrajině nebo Maďarsku. Díky přistěhovalcům se tento žánr dostal i na Západ. V sedmdesátých letech hudebníci hledali vlastní styly, a tak se do klezmeru postupně vkrádaly nové vlivy.

Ze svatebních oslav se hudební žánr přestěhoval do velkých koncertních sálů. V dnešním klezmeru by málo kde hledal původní šraml.

Klezmer se nehraje jen v zahraničí, ale pronikl už i do Česka. V repertoáru ho mají třeba formace Trombenik, Létající rabín nebo ostravská Simcha.