V Bohnicích vládne Neklid. Kočíruje ho detektiv Konečník

Divadlo Neklid v Bohnicích připravuje hru (zdroj: ČT24)

Kam nemůže doktor, tam může divadlo. Pacienti Bohnic připravují už druhou divadelní hru, tentokrát detektivku. Pomocnou ruku jim podala čtveřice studentů z DAMU a FAMU, kteří v léčebně založili divadelní spolek Neklid. Existuje už rok a půl a je čistě dobrovolný. Zkušebnou v industriální Prádelně už prošla sedmdesátka pacientů.

Studenty zajímala především práce s neherci a jejich autenticita. Dvakrát týdně je proto na dvě hodiny zasvěcují do tajů divadla. "Jsou velmi kreativní, nápadití, veselí, a co nás osobně baví, že mají takový zvláštní smysl pro černý humor," pochvaluje si přístup amatérských divadelníků Peter Gonda.

Pacienti se nemusí dopředu drtit několik hodin scénář. Žádná text neexistuje a hra vzniká nejčastěji z čisté improvizace. Do tvorby mají právo zasahovat všichni členové souboru. Není to tedy o tom, že jim něco přikážeme nebo vymyslíme, vysvětlují studenti.

Diagnóza (ne)herců není pro nikoho důležitá. Dílny nemají za cíl léčit, a i přesto mají pozitivní dopad právě díky svému rovnocennému přístupu. Účastníci dílen rotují, jsou ale mezi nimi stálice, kteří chodí od začátku.

Ansámbl aktuálně zkouší komicky laděný mysteriózní thriller Poslední případ detektiva Konečníka. Součástí je i krátký film, který pacienti točili v červnu. Aby se představení zrealizovalo, hledá soubor finanční podporu na serveru Hithit. V případě úspěchu bude premiéra 10. září.