Zemřel režisér České televize Pavel Vantuch

Televizní střihač a režisér Pavel Vantuch je po smrti. Zemřel v neděli ve věku 73 let. Dlouholetý spolupracovník Karla Čáslavského se podílel třeba na dokumentu Hledání ztraceného času.

Vantuch se narodil v lednu 1942 a během své kariéry se věnoval převážně televizní režii. V roce 1976 s režisérem Janem Schmidem spolupracoval na televizním záznamu divadelní incenace Michelangelo Buonarroti z tehdy ještě liberecké Ypsilonky. Tento divadelní záznam je některými divadelními kritiky považován za nejobjevnější inscenaci desetiletí.

S Ypsilonkou neukončil spolupráci ani později. S divadlem natáčel televizní pořady, např. Ypsilonka se baví z roku 1978. Podílel se i na dalších hudebních pořadech, jako například Reklamy Jitky Molavcové nebo Felixír. Jako režisér stál za úspěšnými humoristickými pořady Komik a jeho svět a Úsměvy českého filmu. Stál také u vzniku televizního soutěžního pořadu Videostop.

Vedle dokumentů s filmařskou tématikou Město dabingu a staletá historie a Přelouč - město dabingu natočil několik televizních filmů, mimo jiné Báječný bál nebo Byl prima kluk.