Magdalena Kožená pokřtila valtickou jízdárnu umění

Pěvkyně Magdalena Kožená ve čtvrtek večer vystoupila ve zrenovované zámecké jízdárně ve Valticích na Břeclavsku. Doprovodil ji renomovaný francouzský soubor Le Concert d'Astrée s uměleckou vedoucí Emmanuelle Haimovou. Francouzské dvorské písně, kantáty a instrumentální skladby ze 17. a 18. století zakončily 20. ročník hudebního festivalu Concentus Moraviae.

Dříve tam páni jezdili na koních, dnes je zámecká jízdárna zasvěcená kultuře. Vůbec prvního vystoupení ve zrekonstruovaných historických prostorách se ujala mezzosopranistka Magdalena Kožená. „Jsem ráda, že si člověk zazpívá nejenom v metropolích, ale i na takových nádherných místech jako tady ve Valticích. Posluchači to mají jako výlet nejen za hudbou, ale za veškerou kulturou naší země,“ uvedla Kožená. 

Pěvkyni doprovodil francouzský soubor Le Concert d'Astrée pod uměleckým vedením Emmanuelle Haimové. „Zatím jsem s Emmanuelle Haimovou dělala jen jeden projekt, ale znám ji už mnoho let a byl to pro mne vždycky sen si s ní zazpívat. Nejenom, že je to vynikající hudebnice a velká znalkyně barokního stylu, ale i velmi energická žena,“ dodala pěvkyně. 

Bez komentáře: Magdalena Kožená vystoupila ve Valticích (zdroj: ČT24)

Vystoupením Magdaleny Kožené skončil 20. ročník přehlídky Concentus Moraviae, které je Kožená patronkou. Festival každoročně nechává zaznít klasickou hudbu v historických kulisách zámků, hradů, kostelů a dalších památek jižní Moravy a Vysočiny. 

Poprvé v jízdárně 

Jízdárna valtického zámku se ve čtvrtek večer rozezněla hudbou vůbec poprvé. Nedávno prošla rekonstrukcí společně se sousedním barokním divadlem a zahradním domkem. Stavbaři jízdárně vrátili původní lesk a proměnili ji v sál pro šest set diváků. 

Opravené prostory budou sloužit Národnímu centru divadla a tance, využije je třeba i Letní škola staré hudby. Pro dobové soubory je výhodou, že mohou bez omezení využívat repliku barokního divadla, sál zase poskytuje zázemí tanečním a divadelním skupinám. A nahlédnout do prostor budou moci i turisté. 

Opravy valtických jízdáren a divadla stály přes 180 milionů korun. Tři čtvrtiny nákladů pokryly evropské dotace, zbytek financovalo ministerstvo kultury.