Duch mesta vrací Janu Kirschner k PC hrám 80. let

Jana Kirschner naposledy připomíná svou poslední desku Moruša: Čierna. Činí tak prostřednictvím nového videoklipu ke skladbě Duch mesta, kde zpívá o svých prožitcích při návratu do rodného města. Jednoduchá píseň střídá nálady stejně jako elektronické zvuky, které se postupně nabalují na sebe. Klip je inspirován kultovní videohrou Jet Set Willy.

„Je to píseň o tom, co se v člověku děje, když přijede do města, ve kterém něco prožil. Do města, kde má staré přátele, kde zná všechna tajná místa a oblíbené zkratky. Je to zkrátka o něčem, co prožívám, když se vracím domů, obzvlášť teď v létě – vzduch voní, všude je plno lidí a noc láká,“ popsala zpěvačka. „Skladbě dominuje melodie, kterou jsme si pískali ve studiu. Pískání se zdá jako poměrně nenáročná činnost, ale je to jako s hudebními nástroji, i pískat člověk musí umět,“ dodala.

Autorem videoklipu je režisérské duo Andrej Kolenčík (kolencik.org) a Veronika Kocourková. „Když nás Janka Kirschner oslovila ke spolupráci na novém videoklipu, tak jsme nemohli odmítnout. Její představa o klipu jako o osmibytové počítačové hře nás zpočátku překvapila, ale když jsme si tu skladbu poslechli, tak jsme okamžitě věděli, že právě estetika a barvy staré počítačové hry se k ní skvěle hodí. Začali jsme vizualizovat příběh, který by se v takové hře mohl odehrávat,“ vysvětlila Veronika Kocourková.

Klip má příběh jako z béčkového sci-fi filmu o odvážné dívce Janě. Ta spolu se svým psem PEZem zachrání obyvatele planety ZEM a Bratislavy před maskovanými mimozemšťany a králem planety, pojídačem lidí – velkým zeleným obrem.