Plachost lze překonat s foťákem na ulici. A možná přijde i Madonna

Kariéra fotografky Amy Arbus začala na ulici. Respektive s lidmi, kteří v minulém století dláždili newyorskou čtvrť East Village v nejnovějších módních výstřelcích. Umělkyně zachytila nejvlivnější módní ikony, umělce, návrháře, performery, stylisty, hipstery i tvůrce graffiti. Oblečení tvoří v jejích obrázcích nosnou složku, nezůstala však u focení neznámých tváří. Před jejím objektivem se objevila třeba Madonna nebo skupina The Clash. Na cyklus snímků On the Street 1980-1990 se Pražané mohou podívat do 6. září v Leica Gallery.

Snímky vznikaly pro módní rubriku On the Street v časopise Village Voice. Aby ulovila co nejlepší kusy, brouzdala Arbus po ulicích a fotila ty, jejichž styl ji v daný moment oslovil. Hledala konkrétní témata. Kostky, proužky, motýlky… učarovaly jí všechny vzory. Díky tomu, že často fotila z podhledu, vypadají její modely jako superhrdinové. „Jednoho dne jsme si uvědomili, že velcí návrháři sledují lidi v mé rubrice a hledají tu inspiraci pro své módní značky,“ říká fotografka, jak se z obyčejné rubriky stala ikonická záležitost.

Oblečení autorku vždy fascinovalo díky tomu, jak člověka změní a jak ho přiměje k odlišným způsobům vnímání sama sebe. „Jako dítě jsem byla velmi nesmělá. Když jsem objevila fotoaparát, stal se pro mě omluvou a záminkou k tomu dívat se na lidi, jak dlouho jsem chtěla. Vždycky mě nesmírně zajímalo lidské chování. Nikdy mě nepřestane udivovat. Focení pro Village Voice byl pro mě způsob, jak překonat vlastní plachost,“ dodala.

Amy Arbus: New York, který jsem fotila, už neexistuje (zdroj: ČT24)

Od roku 2006 je k dispozici také doprovodná publikace k cyklu a obsahuje na sedmdesátku fotografií doprovázených novinovými výstřižky.

„Všichni máme svůj život. Všichni umíme vnímat. Všichni máme touhy. Všichni máme důvod o něco prosit. A všichni máme fotoaparát. Přeměnit tyto univerzální všední skutečnosti nejen na umění, ale na prostředek porozumění, vyžaduje talent formátu Amy Arbus,“ pravil o fotografce americký kolega Richard Avedon.

  • Amy Arbus: Má na kontě zatím čtyři fotografické knihy. Její nejnovější s názvem After Images je pocta ikonickému modernismu avantgardních maleb. Své snímky publikovala v New York Mahazine, v časopise People, Aperture a dalších. V současnosti učí portrétování.