Před Colplay, za Coldplay, Míla nesmí stát

Míla Fürstová má za sebou úspěch, který se těžko překonává. Českou výtvarnici žijící v Anglii si pro svou poslední desku vybrali slavní Coldplay. S kapelou pracovala nakonec dva roky. Aktuální výstava v pražské Galerii Miro díly i podtitulem - Coldplay and Beyond - připomíná jak tvorbu pro kapelu, tak výtvarný „život“ po ní.

Míla Fürstová vystavuje Ghost Stories (zdroj: ČT24)

Alba Ghost Stories se dosud ve světě prodalo přes padesát milionů nahrávek. K navrhování obalu se Míla Fürstová dostala přes manažera Coldplay, který vlastnil její grafiky zakoupené v londýnské galerii. Zpěvák Chris Martin chtěl mít na přebalu motiv křídel, zaujala ho na Mílině starším obraze, v ničem dalším ji prý ale neomezoval.

Během dvouleté spolupráce s kapelou vytvořila přes stovku prací. Na výstavě jsou k vidění i díla, která byla použita na obalech singlů Magic, True Love, Sky Full of Stars a Midnight. Grafiky české výtvarnice provázely i kampaň Coldplay na desku a turné po celém světě.

Práce Míle Fürstové otevřela mnohé dveře. Na pražskou Akademii výtvarných umění ji kdysi nepřijali, ale její díla jsou dnes zastoupena v soukromých sbírkách brunejského sultána nebo britské královny Alžběty II. Setkání s panovnicí bylo pro výtvarnici nezapomenutelným zážitkem. „Navzdory etiketě jsem jí třásla rukou a vítala ji jako nějakou tetu z Pelhřimova,“ přiznala.

Míla Fürstová na své výstavě v Galerii Miro
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

Nezapomenutelná byla i spolupráce s Coldplay, ale podle Míly Fürstové je čas posunout se dál. Pražská výstava má být proto novým začátkem období, v němž se chce více věnovat své vlastní tvorbě. Do konce srpna na ní představuje sedm desítek prací, včetně instalace Zlaté ryby vyletí nad mraky, zhotovené přímo pro galerii.   

Vydáno pod