Smetana se opět uvelebil v Litomyšli. Uvítala ho Česká filharmonie

V Litomyšli už po sedmapadesáté probouzejí odkaz Bedřicha Smetany. Na druhém zámeckém nádvoří Česká filharmonie v čele s Jiřím Bělohlávkem zahájila hudební festival tvorbou hned tří českých skladatelů. Kromě Smetanova Macbetha a čarodějnice zazněl Dvořákův Koncert pro klavír a orchestr g moll nebo Symfonie č. 4 Bohuslava Martinů. Koncerty vážné hudby se budou ve městě konat až do 5. července.

Začíná Smetanova Litomyšl (zdroj: ČT24)

Symfonický obraz Bedřicha Smetany Macbeth a čarodějnice zazněl v málo hrané instrumentaci Jarmila Burghausera a Dvořákův klavírní koncert v provedení Jana Bartoše. 

  • Festival nabízí rekordních 37 programů a očekává také mimořádnou návštěvnost 30 tisíc lidí. Podrobný program nabízí Smetanova Litomyšl na svých stránkách.

Světovou premiéru bude mít v Litomyšli kantáta Jaroslava Krčka Krédo Mistra Jana, která bude uvedena u příležitosti 600. výročí Husovy mučednické smrti. Na objednávku festivalu je připravena také Sinfonia Fišeriana, hudebně-obrazová báseň z motivů filmové a televizní hudby Luboše Fišera.

Dramaturg festivalu Vojtěch Stříteský:

„Letos je to velká sázka na mládí, nejen na jeho drive, ale i na jeho mistrovství, protože dnes večer bude hrát Dvořáka a Smetanu Jan Bartoš, mladý pianista. Zítra v Requiem Dvořákově zpívá mladý kvartet sólistů. V sobotu v tom Morriconem a ve Fišerovi zpívá Patricia Janečková, šestnáctiletá hvězda, nebo Taťána Roskovcová. Ale samozřejmě i v operních představeních se představí v podstatě česká interpretační špička.“

Pořadatelé upozorňují i na českou premiéru vokální symfonie Umučení Krista (The Passion of the Christ Symphony) amerického skladatele Johna C. Debneyho. Za hudbu ke stejnojmennému filmu Mela Gibsona byl nominován na Oscara, pro její úspěšnost téma zpracoval do samostatného díla. Debney patří k nejúspěšnějším hollywoodským autorům, složil hudbu k více než stovce filmů a televizních seriálů. Skladatel přijede provedení osobně dirigovat, spolu s ním vystoupí i další protagonisté filmu - hráč na etnické dechové nástroje Pedro Eustache a zpěvačka Lisbeth Scott.