Neodvolám! zaznívá ze skleníku Pražského hradu

Pražský hrad citátem Jana Husa představuje námět výstavy současného umění, která byla sestavena z děl sedmi českých autorů, kteří tak chtějí připomenout a vzdát hold kazatelově obětování a oslavit 600. výročí jeho smrti. Čeští umělci popisují svoje pocity tváří v tvář Husovi, a snaží se tak propojit minulost s moderní dobou. Sochy a další instalace odpočívají v Empírovém skleníku na Hradě. Objekty se ptají, zdali Husova oběť nebyla zbytečná a co znamená neodvolat v soukromých dějinách každého člověka. Výstava Neodvolám bude mít začátkem července ještě druhé pokračování.

Pražský hrad neodvolá (zdroj: ČT24)

Mezi vystavujícími umělci se představí Zuzana Čížková, Tomáš Kůs, Josef Matoušek, Eliška Rožátová, Jiří Šuhajek, Jaroslava Švarcová a Aleš Vašíček.

„Oslovení umělci, kteří se tohoto úkolu ujali, tvoří neformální seskupení již téměř dvacet let. Nejsou spojeni generačně ani výrazovými prostředky, ale schopností, chutí a odvahou reagovat na verbální výzvy, interpretovat je, přenášet z roviny slova do výtvarného ztvárnění,“ říkají organizátoři hradní výstavy.

Vydáno pod