Budapešť na Roberta Capu nezapomněla. Vystavuje retrospektivu

Válečný fotoreportér Robert Capa a jeden ze zakladatelů světové fotožurnalistiky se dočkal první významné retrospektivy v rodné Budapešti. Centrum, které nese jeho jméno, nabízí šedesát let po jeho smrti poprvé pohled na autorovo dílo v celé šíři.

Retrospektiva Roberta Capy (zdroj: ČT24)

Maďarsko-americký fotograf byl jeden z prvních, kteří své snímky pořizovali na barevný film. Činil tak už během druhé světové války a stal se tak průkopníkem nové technologie. Jeho krédo znělo: Pokud dokumentární fotky nejsou dost dobré, pak autor nestál dost blízko. Tato filozofie mu přinesla světovou slávu, avšak stala se mu i osudnou. V roce 1954 ve Vietnamu fotografoval pro magazín LIFE, stoupl na minu a v pouhých čtyřiceti letech zemřel.

Z rodného Maďarska odcestoval ve třicátých letech. Vlastním jménem Endre Friedmann se v Evropě vydával za amerického fotografa, aby své snímky prodal dráž. Využil proto svou přezdívku Capa, což maďarsky znamená žralok, kterou měl díky své povaze. Po válce získal i americké občanství.

Do světa fotografie se zapsal především dokumentací válečných front. Zachytil také poválečnou bídu v Sovětském svazu. Proslavil se ale taky portréty slavných osobností: Humphreyho Bogarta, Pabla Picassa, nebo Ernesta Hemingwaye.

Kompletní retrospektivu vystavuje Robert Capa Contemporary Center až do 20. září.