Landscape Festival začíná v krajině gaučů

Gaučingu se lze věnovat i veřejně. Lidé, kteří zavítají v červnu do okolí Vítězného náměstí v Praze 6, se mohou natáhnout na dvaašedesát metrů dlouhé sofa. Projekt Join / The Sofa Experience vznikl v Dánsku, do Česka byla putovní pohovka přestěhována jako součást druhého ročníku Landscape Festivalu. Přehlídka představuje podoby krajinářské architektury.

Landscape Festival nabízí Sofa Experience (zdroj: ČT24)

„Slibujeme si od toho, že se tu lidé zastaví, sednou si, promluví si spolu, že se tu budou setkávat,“ potvrdil Martin Polách, místostarosta Prahy 6, že dánské pouliční sofa je určené pro stejný účel jako jakákoli jiná pohovka.

Městské sofa bylo loni ústředním bodem festivalového projektu v dánském městě Aarhus. Od té doby obří sestavitelný a přestavitelný kus nábytku zpříjemňuje život na dalších evropských místech a „sbírá příběhy lidí“, kteří svůj pobyt na sofa mohou i dokumentovat. Na konci srpna se opět vrátí do Aarhusu.

V Praze je úvodním projektem Landscape Festivalu, zaměřeného na krajinu, město a veřejný prostor. Další program přehlídky, trvající až do konce září, například nastíní proměny veřejných prostranství v Evropě prostřednictvím výstavy Shared Cities v Galerii Jaroslava Fragnera. Hlavním festivalovým dějištěm je ale Nákladové nádraží Žižkov. V industriálním prostoru se návštěvníci budou moci seznámit s pracemi švýcarských krajinářských architektů anebo s využitím současných uměleckých děl v krajině.