Hirst, mistr provokace a marketingu, slaví padesátiny

Jedni jeho dílo obdivují a velebí, druhé šokuje a odpuzuje. Britský výtvarník Damien Hirst patří k nejvýraznějším postavám současného výtvarného umění. Tento provokativní a oceňovaný umělec se proslavil osobitými pracemi, z nichž k nejrozporuplnějším patří mrtvá zvířata naložená ve formaldehydu.

Damien Hirst padesátník (zdroj: ČT24)

Dílo Fyzická nemožnost smrti v mysli někoho naživu, což je rozpůlený žralok ve formaldehydu, bylo prvním z řady takto pojatých zvířat. K dalším jeho kontroverzním dílům patří například uříznutá kravská hlava s mouchami a lampou, která je likviduje, lebka posázená diamanty či mužské torzo, které je jen zčásti zakryto kůží, aby byly vidět jednotlivé orgány, svaly a tkáně.

Hirst, hlásící se k hnutí Young British Artists, tvoří například i plátna s různobarevnými body odkazujícími na medikamenty či takzvané lékárenské kabinety a „spin paintings“, jež byly vytvořeny litím barvy na plátno v centrifuze.

Hirst, který bývá řazen k nejvlivnějším umělcům, je považován za génia marketingu, který velmi dobře ví, jak získat pozornost médií. V září 2008 uspořádal aukci 223 svých děl v londýnské síni Sotheby's, při které prodal artefakty za rekordních 111 milionů liber (zhruba 3,4 miliardy korun). V roce 2009 měl v pražském Rudolfinu svoji první výstavu v Česku.