Koller rozdá v Karlíně všechny svoje LOVE

Dnes večer se v pražském karlínském Fóru rozezní skladby z nedávno vydané desky Davida Kollera ČeskosLOVEnsko. Fanoušci na novinku čekali pět let a nakupovali ji tolik, že její autor za ni rovnou získá zlatou desku. Skladby prý vypráví o vztazích mezi ženami a muži, ale také o politice. Jak zní album naživo, přitom nepředvede Koller jen v hlavním městě. 14. června je naplánovaný koncert na nádvoří brněnského Špilberku.

Láska je nejpodstatnější. Nenávisti je kolem dost, lepší je si občas oddychnout a probrat vztahy kolem sebe," vysvětlil název desky jeden z lídrů legendární kapely Lucie, který tentokrát jede sám za sebe.

Vůdčí postava slavné kapely Lucie se ve své sólové nahrávce vedle lyrické, romantické polohy vyjadřuje i k obecnějším společenským tématům. Ostatně Kollerova angažovanost v těchto otázkách není tajností, pravidelně vystupuje na akcích souvisejících s vyjádřením politického názoru. Jednou z posledních takových událostí byl třeba podzimní koncert na Václavském náměstí k výročí 17. listopadu.

Zpěvák přiznává, že svou otevřeností na desce tak trochu riskuje a může tím odradit část posluchačů, kteří jsou u něj zvyklí na lyričtější témata.

Na desce s Kollerem spolupracoval i syn Adam (zcela vlevo) a Michal Pelant
Zdroj: ČT24/ČTK

„Řekl bych, že ani není hranice, za kterou by umělec v prezentování svých názorů neměl zacházet. Záleží na tom, jestli je ten dotyčný trapný, nebo není. Umělci by neměli stát stranou, každý se k politice vyjadřuje, ať už doma, v práci, nebo v hospodě. Když má někdo takovou práci, při které je na pódiu, proč by nemohl taky říct svůj názor? A já se cítím povinen o některých věcech mluvit, protože mám pocit, že lidé mají krátkou paměť a nechají se ovlivnit tím, co napíšete,“ vysvětluje.

Na albu ČeskosLOVEnsko pracoval producent Kipper Eldridge, známý například prací pro Stinga, či spolupracovník Depeche Mode Steven Lyon, většinu textů napsala slovenská básnířka Mirka Ábelová.

Vydáno pod