Co poslouchá homosexuální hipster? Ne vždy příjemné věci

Když se cejtíš na h***o, pusť si YouTube, radí v podtitulu nové hry Divadlo Letí. Konkrétně píseň Small Town Boy od osmdesátkové homosexuální kapely Bronski Beat. Právě jejich skladba dala název divadelní sondě do současné gay komunity.

Divadlo Letí uvádí sondu do gay komunity (zdroj: ČT24)

Divadlo Letí se zaměřuje na současnou dramatiku a hry uvádí v české nebo světové premiéře. Nejinak je tomu v tomto případě - hra německého dramatika Falka Richtera byla uvedena poprvé před rokem a půl, v českém překladu vystřídal berlínského homosexuálního hipstera pražský. „Snažili jsme se dosadit věci, které jsou aktuální a příznačné pro naši zemi a Slovensko, pokud jde o homosexuální téma,“ vysvětlil jeden z herců Jiří Böhm.

Je homosexualita stále ještě stigmatem? Kdo je vlastně vyděděncem společnosti? ptá se hra, v níž se řeší vymezení vůči rodičům, útěk do města i frustrace z neschopnosti najít si partnera. „Naši interpreti používají svoje vlastní jména, vstupují do hry sami za sebe a přebírají různé jiné identity,“ prozradil režisér Marián Amsler.

Divadelní YouTube party na pomezí koncertu, intimní zpovědi, manifestu, kýčovité romance a politické satiry nekompromisně střílí do vlastních řad, slibují tvůrci. Poprvé 2. června na Nákladovém nádraží Žižkov.