Václav Stratil Nedělá nic. Vystavuje ale i jiné práce

Brno – Tvorbu všestranného výtvarníka Václava Stratila vystavila Moravská galerie v Brně. Průřezová expozice za posledních 16 let umělcovy tvorby je tradičně spojena s Cenou Michala Ranného, kterou Stratil získal loni. Výstava v Pražákově paláci nese název Nedělám nic a jiné práce.

„Širší kulturní veřejnost obvykle zná pouze extrovertní a provokativní polohu Stratilovy práce. Záměrem retrospektivy je nastínit její rozsah a mnohostrannost,“ vysvětlil kurátor výstavy Jiří Ptáček, podle něhož ve Stratilově díle nechybí ani intimní rozměr, duchovnost a humor. I proto výstavu rozdělil na dvě poloviny - v jedné představuje introvertní a výrazově úspornou rovinu Stratilovy tvorby, v druhé tu extrovertní.

Všechny tvůrčí polohy čtyřiašedesátiletého výtvarníka dokumentují nejen malby, ale i kresby, fotografie nebo stylizované autoportréty. „Malbě jsem se začal důsledně věnovat až v Brně,“ uvedl Stratil, který se v jihomoravské metropoli usadil v roce 1998. Tehdy začal učit na Fakultě výtvarných umění a nacházel nové cesty uměleckého vyjádření. Právě na období brněnské tvorby se výstava zaměřuje.

Václav Stratil hovoří o své tvorbě (zdroj: ČT24)

Václav Stratil se narodil v roce 1950 v Olomouci, většinu 80. a 90. let strávil v Praze, poté přesídlil do Brna. Na brněnské fakultě výtvarných umění vedl ateliér kresby a později ateliér intermédií. Věnuje se konceptuální tvorbě, kresbě, malbě, fotografování a performancím. Odborníci hodnotí jeho projev jako syrový, drzý, často ostře společensky angažovaný, ale také vtipný a hravý. Má za sebou desítky výstav v České republice i zahraničí. Poznávacím znamením jeho malířské tvorby je opakující se motiv lišky.

Cena Michala Ranného nese jméno předčasně zemřelého malíře, představitele české lyrické abstrakce. Jednou za dva roky ji uděluje Moravská galerie významné osobnosti, která je po formální i obsahové stránce obohacením české vizuální kultury a jejíž dílo a myšlení výrazně ovlivňuje nastupující generaci umělců. Prvním laureátem Ceny Michala Ranného byl Dalibor Chatrný, následovali Miroslav Šnajdr starší, Stanislav Kolíbal, Vladimír Skrepl, Milena Dopitová a Daniel Balabán. V případě Stratila odborná porota zvláště ocenila jeho přínos pro brněnské umělecké prostředí a vlivné pedagogické působení.

Expozice v Moravské galerii potrvá do 16. srpna, na podzim bude mít reprízu v pražské Galerii Futura, kurátor ale chystá dílčí změny.