Jandová a Noid neuspěli v Eurovizi

Vídeň má za sebou druhý semifinálový večer pěvecké soutěže Eurovize. Svou příležitost dostali tentokrát čeští zástupci Marta Jandová a Václav „Noid“ Bárta se skladbou Hope Never Dies. Dvojice se pokusila zaujmout v konkurenci dalších sedmnácti zemí, které se o postup do finále snažila, avšak bezúspěšně. Z prvního kola vzešlo prvních deset postupujících.

Duet Jandové a Bárty poslala do soutěže porota složená z publicistů, kritiků i aktivních muzikantů. „Domácí hudebníky jsme procházeli prakticky jednoho za druhým a dospěli jsme k tomu, že u podobné soutěže evropské publikum neřeší, jak je kdo u nás populární, ale jak je charismatický a jak zpívá. A těch lidí, za které by člověk dal ruku do ohně, tu není mnoho. V této soutěži má každý jenom jednu jedinou příležitost a ta trvá tři minuty,“ řekl k výběru producent Ondřej Soukup.

Sázkové kanceláře ale už před začátkem tvrdily, že je česká dvojice zcela bez šance. Spolu se zástupci ze San Marina a Portugalska je bookmakeři svými kurzy, které k dnešnímu dni činí až jedna ku 970, považovali za nejméně pravděpodobné vítěze. Jasným favoritem hudebního klání, alespoň podle srovnání dvaadvaceti sázkových kanceláří, byl Švéd Mans Zelmerlöw. V případě jeho výhry by se jednalo už o šesté švédské vítězství v soutěži.

Eurovize už v minulosti „vyprodukovala“ takové osobnosti jako Celine Dion nebo švédskou formaci ABBA.

Finále soutěže pak v sobotu odvysílá ČT1 v přímém přenosu.