Mezinárodní Man Bookerova cena dostala lekci Satanského tanga

Maďarský spisovatel László Krasznahorkai se stal šestým držitelem mezinárodní Man Bookerovy ceny. Známý je především románem Satanské tango.

O ocenění, jež se uděluje každé dva roky, se smí podle pravidel ucházet jakékoli anglicky psané dílo nebo dílo dostupné v anglickém překladu. Letos byli ve finále na cenu navrženi autoři z deseti zemí, kromě Maďarska také z Libanonu, Guadeloupe, Mosambiku, Indie, USA, Libye, Konžské republiky a Jihoafrické republiky. 

Vítěze porota označila za vizionářského a mimořádně výřečného spisovatele, který zachycuje strukturu současné existence ve scénách, jež jsou děsivé, neobvyklé, šokujícím způsobem komické a často úžasně krásné. Jednašedesátiletý Krasznahorkai se proslavil především svými díly z 80. let: Satanským tangem, které do sedmihodinové filmové podoby převedl jeho krajan Béla Tarr, a Melancholií odporu. Čeští čtenáři se kromě tanga mohli seznámit také s jeho faustovským románem Od severu hora, od jihu jezero, od západu cesty, od východu řeka. Autor jej v Česku před sedmi lety představil osobně.

László Krasznahorkai je šestým držitelem ceny. První dostal v roce 2005 Albánec Ismail Kadare, druhou o dva roky později nigerijský spisovatel Chinua Achebe. Třetí oceněnou se v roce 2009 stala kanadská povídkářka a pozdější laureátka Nobelovy ceny Alice Munroová. Jako čtvrtý ocenění získal americký spisovatel Philip Roth (2011) a předloni ho následovala jeho krajanka Lydia Davisová.

Mezinárodní Man Bookerova cena doplňuje Man Bookerovu cenu, která se uděluje každoročně anglicky píšícím autorům.

Vydáno pod