Avengers: Age of Ultron – nabušený mix akce, triků, hlášek a superhrdinů

Parta ikonických samožerů marvelovského univerza se zase musí semknout, protože umělou inteligencí zblblí plecháči chtějí ovládnout tenhle svět. A tak je třeba poslat je do šrotu. Takovou brutální krizovku mají Avengers rádi, protože jsou to neuvěřitelně namakaní a sebestřední narcisové, kteří rádi předvádějí, že na ně jen tak někdo nemá.

Koho je nutné zavolat, když je třeba odvrátit světovou katastrofu, zachránit lidstvo a zatnout tipec mega hajzlům, kteří by chtěli nastolit temné pořádky? Kdo dokáže zavelet k útoku, když svět, svázaný řetězy, prosí o milost a agresivní vidláci z jiné dimenze berou lidem skoro všechnu naději? Komu je možné svěřit poslední „mission impossible“, protože to zvládne líp než Tom Cruise nebo drsňáci od U.S. Navy Seals? Řečnické otázky. Všichni přece víme, že nebýt Avengers už bychom nebyli.

Poprvé se Iron Man, Neuvěřitelný Hulk, Thor, Captain America, Hawkey a Black Widow vítězně vřítili na filmové plátno v roce 2012. Dosud samostatné marvelovské série se tu elegantně a efektivně spojily v jeden dechberoucí proud, sem tam přibraly ještě někoho dalšího a tak se zrodila týmovka, která zadupe do země cokoli, co se se jí postaví do cesty. Záporáci stáhli ohony, kritika se vlídně usmívala, diváci jásali, produkce inkasovala balíky a kronikáři zaznamenávali rekordy, neboť první Avengers utržili jen v amerických kinech za první víkend přes dvě stě sedm milionů dolarů a celosvětové tržby se pak vyšplhaly až k astronomické sumě jedna a půl miliardy. Za dvě stě investovaných mega slušný vejvar, který jasně signalizoval, že jen vůl by tohle nechal ležet a nejel dál.

A tak nemuselo být až tak obtížné schrastit dalších dvě stě padesát milionů a jít do dvojky, která plynule navazuje na jedničku a je vlastně sázkou na jistotu, takže se ani neexperimentovalo na postu režiséra, protože televizními seriály odkojený režisér a scenárista Joss Whedon dokázal, že mu tahle parketa sedí a že na ni má.

Superhrdinové v superakci

S.H.I.E.L.D. se rozpadl, Nick Fury na chvíli vysmahnul a tak tu Avengers zbyli na záchranu tohoto zranitelného světa sami. A sami si to také zavařili, když se v obranném programu Tonymu Starkovi něco zmrvilo, umělá inteligence začala makat sama na sebe a robotický zabiják a samožer Ultron (který se dokáže vitálně replikovat) vyhlásil konec současného světa, který čeká likvidační evoluční skok, aby se napříště stal světem dokonalých plecháčů. Místo ochrany světa je tu něco, co ho zase (pokolikáté už?) zásadně ohrožuje, a tak mají Avengers znovu šanci vyniknout.

Avengers: Age of Ultron
Zdroj: ČT24/Falcon

Zkušeně a s přehledem je Joss Whedon uvádí na scénu, trochu arogantní, malinko sebestředné a lehce exhibicionistické, ale nakonec stmelené společným nebezpečím a vědomím, že to za ně stejně nikdo jiný neodmaká. Velká šestka tak zase začne znovu bojovat na plné pecky a časem přibyde ještě někdo, kdo je jich hoden (protože jako jediný uzvedne Thorovo kadivo) nebo prohlédne a postaví se na tu správnou stranu, tak jako geneticky vylepšená dvojčata z východní Evropy Wanda a Pietro Maximoffovi, kteří původně přicmrndávali Ultronovi. A Whedon znovu potvrzuje, že dokáže zmáknout základní problém látky, totiž zapojit řadu barvitých, unikátních a svérázných postav do hry a dát každému dost prostoru, aby se předvedl (což vyžaduje promyšlený scénář a nadstandardní stopáž).

Častý osud vlažnějších dvojek se tu nenaplnil, protože tahle nijak nezaostává za jedničkou a zběsile ujíždí ve stylu „show must go on“, naplněna až po okraj oslnivou mega akcí, tisícovkami speciálních efektů, přesnými hereckými výkony, velkolepou výpravou, ale i romantickými time outy, jež obstarává tandem Banner–Romanoffová.

Avengers: Age of Ultron je monumentální blockbuster, zábavná popcornová vypalovačka, připomínající v závěru, že zdaleka nekončí (další dva díly nekonečné války jsou už na cestě). Drsné zlo v hlubinách temného vesmíru se totiž pěkně nakrklo a rozhodlo se vzít příště věci do vlastních pařátů. Takže vydržte – a nedělejte si pro jistotu žádné plány na zítřek, kdyby mu to náhodou vyšlo.

AVENGERS: AGE OF ULTRON. USA 2015, 2D/3D. Scénář a režie: Joss Whedon. Kamera: Ben Davis. Hudba: Brian Tyler. Hrají: Robert Downey jr. (Tony Stark/Iron Man), Chris Hamsworth (Thor), Mark Ruffalo (Bruce Banner/Hulk), Chris Evans (Steve Rogers/Captain America), Scarlett Johanssonová (Nataša Romanoffová/Black Widow), Jeremy Renner (Clint Barton/Hawkeye), Don Cheadle (James Rhodes/Iron Patriot), Aaron Taylor-Johnson (Pietro Maximoff/Quicksilver), Elisabeth Olseonová (Vanda Maximoffová/Scarlet Witch), James Spader (Ultron), Samuel L. Jackson (Nick Fury). V kinech od 30. dubna 2015.