Slovenský spisovatel Pišťanek spáchal sebevraždu

Bratislava – Spisovatel Peter Pišťanek, který patřil k nejznámějším slovenským autorům současnosti, spáchal podle serveru sme.sk v neděli sebevraždu. Záchranáři ho přivezli do bratislavské nemocnice po šesté hodině večer ve vážném stavu, byl intoxikovaný a v bezvědomí. Lékařům už se ho nepodařilo zachránit a spisovatel okolo desáté hodiny večer zemřel. Bylo mu 54 let.

Pišťanek, pro kterého byla charakteristická nekompromisní kritika porevolučních let, debutoval v roce 1991 románem Rivers of Babylon o bratislavském podsvětí, na které posléze navazovala další dvě pokračování a kniha se dočkala i zfilmování. V roce 1998 se její režie ujal Vlado Balco. V roce 1993 vydal soubor novel Mladý Dônč, následovala například sbírka povídek Skazky o Vladovi pre veľkých a malých nebo kniha o koňaku Živý oheň z vína. Trilogie Rivers of Babylon vyšla celá nebo zatím alespoň částečně také v Česku, v Chorvatsku, Velké Británii, Turecku, Francii a Srbsku.

Spisovatel vydal nedávno novou knihu Rukojemník, podle které režisér Juraj Nvota natočil film Jak jsme hráli čáru s Milanem Lasicou v hlavní roli. Příběh vypráví malý chlapec, který vyrůstá s babičkou a dědečkem, protože jeho rodiče emigrovali a komunistický režim ho za nimi nechtěl pustit. Nvota již dřívě zfilmoval Pišťankovu knihu Muzika.

Pišťanek, rodák z Devínské Nové Vsi, čerpal náměty pro svá díla  z prostředí svého rodiště a bydliště na pomezí velkoměsta a venkova. Jeho díla se podle kritiků vyznačují přímočarostí vyprávění, rychlým spádem děje a přesnými popisy. Před sametovou revolucí vystřídal Pišťanek řadu zaměstnání a byl spoluzakladatelem hudební skupiny Devínska Nová Věc. Vystudoval dramaturgii a scenáristiku, po roce 1989 podnikal v reklamě a byl redaktorem online časopisu inZine.

Připomeňte si Petera Pišťánka v záznamu z Měsíce autorského čtení 2014

Vydáno pod