Činoherní transfuze v Národním: Nejprve pouštění žilou a pak nová krev

Praha – Národní divadlo čekají s příchodem nového šéfa činohry Daniela Špinara velké personální změny. Jeho koncepce Nová krev se rozloučí s několika staršími herci a soubor naopak omladí nová jména. Po prosincovém odchodu herečky Petry Špalkové půjde na jaře do důchodu na vlastní žádost Jan Kačer, v létě ho pak bude následovat kolega Jan Hartl.

Kačer odchází do penze ve věku 78 let, Hartlovi bude v září 63 let. Špinar však podotkl, že odchodem do důchodu jejich působnost na jevišti Národního divadla nekončí. Oba dva totiž budou v inscenacích pravidelně hostovat.  

Kromě nich přijde první pražská scéna o další tváře, jejichž odchod není v několika případech dobrovolný. Herečka Miluše Šplechtová serveru iDnes.cz potvrdila, že dostala vyhazov. „Smutnou ironií je, že příští rok budu v Národním pětadvacet let, k takovému výročí se dříve dávaly diplomy, ne vyhazovy,“ uvedla. Nejistý je také osud Igora Bareše. Tomu už v případě odchodu nabídlo angažmá Divadlo na Vinohradech. Smlouvy nebudou po skončení prodlouženy Sabině Králové, Antonii Talackové, Petru Motlochovi a Oldřichu Vlčkovi. Média dále spekulují o odchodu Hany Igondy Ševčíkové, Jana Novotného či Jaromíry Mílové.

Jeviště spláchne Nová krev

Kdo přijde na jejich místo? „Do sezony 2015/2016 vstoupí činoherní soubor rozšířen o Patrika Děrgela, Terezu Vilišovou a Pavlínu Štorkovou,“ potvrdil mluvčí scény Tomáš Staněk. Děrgel byl označen za objev roku 2013 v posledním ročníku Cen Alfreda Radoka, Vilišová na sebe loni upozornila rolí v singles grotesce Můj romantický příběh, za niž obdržela jak Radoka, tak Thálii; Štorková je členkou Klicperova divada. Staněk rovněž připomněl, že v průběhu sezóny nastoupí režisér Štěpán Pácl a dramaturgyně Ilona Smejkalová. Budoucí šéf činohry nazval koncepci omlazování Nová krev a právě s ní ve výběrovém řízení zvítězil.

„Současný soubor je postavený z všelijakých solitérů. Jsou tam i herci, kteří nedosahují úrovně, aby v ND hráli - z technických a někdy i osobnostních důvodů. Jsem odpovědný za to, abych soubor poskládal tak, aby fungoval. Bude to bolestivé a spousta lidí bude naštvaná, ale já nejsem zaopatřovací ústav,“ uvedl Špinar v novém čísle Divadelních novin.

Daniel Špinar pouští do Národního novou krev (zdroj: ČT24)

Ředitel divadla Jan Burian proti jeho krokům nic nenamítá. Podle něj je částečná obměna souboru legitimním krokem. V aktuálním hereckém složení Špinarovi chybí víc mužů do 37 let, dále postrádá herečku kolem 45 let či hrdinku typu Jany Hlaváčové. Přitom devět herců je starších 76 let.

Ačkoliv Špinar nastupuje až v září, je zřejmé, že se změny nevyhnou ani repertoáru. Zmizí například Morávkova inscenace 1789, která měla premiéru teprve v prosinci, či Dočekalův Strýček Váňa nastudovaný začátkem roku 2013.