LaChapelle už i v Limě lže, jako když fotografuje

Lima - Lidé říkají, že fotografie nelžou. Moje ale ano, říká o své práci David LaChapelle. Fotograf, který už třicet let balancuje na hranici umění a kýče, poprvé provokuje na jihoamerickém kontinentu. Retrospektivu jeho tvorby vystavila Galerie současného umění v Limě.

LaChapelle vystavuje v Limě (zdroj: ČT24)

„Některé moje první fotografie byly tak trochu snílkovské a humoristické a ani neměly znamenat víc. V tu dobu bylo na světě tolik temna a zmatku. Později jsem ale začal vystavovat v galeriích a od fotografií se očekávalo více,“ popisuje své začátky jeden z komerčně nejúspěšnějších fotografů současnosti.

Kariéru začal v osmdesátých letech, tehdy ho objevil Andy Warhol. Mladý fotograf se rychle dostal na špičku komerční fotografie. Fotil módní kampaně i nejznámější tváře planety, režíroval videoklipy. Před několika lety začal komerční fotografii opouštět a zaměřil se na uměleckou. Od té doby vystavuje po celém světě. Před čtyřmi lety i v pražské galerii Rudolfinum, kde byla jeho výstava jednou z nejnavštěvovanějších roku.

V Limě představuje do 12. dubna černobílá těla inspirovaná italskou renesancí i nejnovější tvorbu - inscenované snímky duhově barevných ropných rafinerií.