Chile chce vlastního Gaudího. Oprášilo plány staré devadesát let

Santiago – V chilském městě Rancagua vznikne první stavba světoznámého architekta Antonia Gaudího, devětaosmdesát let po autorově smrti. Chilská vláda totiž finančně podpořila realizaci kaple Panny Marie Andělské, jejíž projekt vznikl ve 20. letech. Půjde o architektovu první stavbu mimo Evropu.

Reportáž: Chile chce realizovat neuskutečněný Gaudího projekt (zdroj: ČT24)

O návrh mariánské kaple pro město Rancagua v centrální části Chile požádal architekta tamní františkánský mnich v roce 1922. „Antoni Gaudí mu v tom samém roce odpověděl, že je velmi zaneprázdněný, ale že návrh na kapli pro tu samou pannu Marii ho už napadl v souvislosti se Sagradou Familií v Barceloně,“ uvádí zástupkyně organizace Gaudí de Triana Beatriz Valenzuelová. „Gaudí psal: Měli byste ji proto postavit v Americe dřív, než ji postavím ve Španělsku.“

Kaple má mít čtvercový základ a dosahovat výšky třiceti metrů. Uvnitř bude kruhový oltář a speciální vyvýšené pódium pro sbor. V podzemí pak místo posledního odpočinku mnicha, který katalánského architekta o stavbu požádal. „Projekt vyžaduje velkou míru adaptace z hlediska architektury i symboliky,“ dodává koordinátor Gaudího kulturního centra Christian Matzner. „Chceme tak vytvořit dílo 21. století, které má ale zároveň v sobě celý svůj vývoj a Gaudího geometrii založenou na principech přírody.“

Stavba, kterou financuje chilská vláda, začne v tomto parku už letos. První návštěvníci by se do ní mohli podívat v roce 2019. Sedm let před plánovaným dokončením barcelonského chrámu Sagrada Familia, jehož stavba běží už od roku 1882.

Modernista Antoni Gaudí (1852-1926) mísil ve svých stavbách florální secesi, modernismus i španělský orient, a vytvořil tak jednu z hlavních stop architektonického fondu Barcelony. Vedle zmíněné katedrály Sagrada Familia se jedná o dům Casa Batllo nebo mozaiky v Güellově parku, který nese pojmenování po architektově barcelonském mecenáši.

Sagrada familia v Barceloně
Zdroj: REX/ISIFA