Majakovskij tě sleduje. Róna ilustruje román 1984

Praha - Kultovní román George Orwella 1984 vyjde poprvé v českém překladu s ilustracemi. Tvoří je výtvarník a sochař Jaroslav Róna. Vedle běžného vydání chystá nakladatelství také sběratelskou edici.

Jaroslav Róna ilustruje román 1984 (zdroj: ČT24)

Podle Orwellovy země Oceánie chtěl Róna nakreslit už před patnácti lety obraz. Nakonec se ke zpracování tématu dostal při ilustracích k novému vydání dystopického románu, který je mrazivým obrazem fungování totalitních společností.  

Ze života pod neustálým dozorem Velkého bratra si Róna vybral dvacet jedna zásadních momentů. Prodloužené „oko“ režimu nakreslil podle fotografie básníka Majakovského. „Plnil přesně tuhle roli pro Stalina - velký talentovaný duch a zároveň flétnista lákající krysy,“ podotkl. Ilustrace musela schválit přímo Orwellova rodina - aby vystihovaly autorův záměr.

Hesla Oceánie - Válka je mír, Svoboda je otroctví, Nevědomost je síla - inspirovala i Rónovu novou sochu. „Říkal jsem si, že by bylo dobré udělat Ministerstvo lásky, kde mučí lidi,“ upřesnil. Socha bude vystavena v pražské Galerii Rudolfinum, podobné dílo, ovšem z hliníku, se objeví i na obalu limitované edice románu v počtu sto kusů. Nové vydání románu 1984 s Rónovými ilustracemi plánuje nakladatelství Argo nabídnout čtenářům v polovině letošního roku.