Místa jsou pro Miroslava Machotku fotografickou událostí

Praha – Fotograf Miroslav Machotka se zaměřuje na detail, často není poznat, kde jeho snímky vznikly, nabízejí tak neobyčejný prostor pro fantazii. Jeho černobílé Události míst shromáždila pražská Leica Gallery na aktuální výstavě. Shrnuje Machotkovu tvorbu za posledních čtyřicet let.

Lecia Gallery připravila retrospektivu Miroslava Machotky (zdroj: ČT24)

Jeho rajonem je město, především Praha, kde žije, a Roudnice, kde se narodil a kam se vrací. Konkrétní místo ale není důležité, důvěrně známý prostor Machotka často zpochybňuje svým autorským pohledem. Fotografuje při tom to, co lidé většinou přehlížejí – často banální detail posune na výtvarný počin. 

„Dokáže si vybírat zvláštní věci, které nejsou úplně kuriózní, vlastně docela všední nebo banální,“ upozornila kurátorka výstavy Eva Heyd. Retrospektivu nazvala Události míst – události na Machotkových fotografiích ale nevznikají tím, že se „něco děje“, ale způsobem, jak se člověk na místo dívá.

Téměř každý snímek tak má svůj příběh, většinou na něm ale nejsou zachyceni lidé. „Připomenu odpověď, kterou jsem nevymyslel já, ale můj přítel, fotograf Miroslav Beneš. Řekl, že je fotí, ale že na fotkách nejsou vidět,“ vysvětlil Machotka.  

Výstava představuje jeho tvorbu od semdesátých let, kdy začal fotografovat, až do současnosti. Fotí klasicky na film a černobíle. „Barva by mohla někdy pomoci, ale většinou je pro mě rušivá,“ podotkl. Události míst jsou rozděleny do tří částí, podle doby, z níž snímky pocházejí. Do Leica Gallery je možné na ně – a také na besedu s autorem a komentované prohlídky – zajít do začátku dubna.