Proslulému televiznímu Rumcajsovi je 40 let

Praha - Proslulá postavička z Večerníčku, loupežník Rumcajs, slaví 40. narozeniny. Při této příležitosti se opět vrátí na televizní obrazovky. Od dnešního večera začne druhou řadu kresleného seriálu vysílat Česká televize. První díl odvysílala ještě v černobílé verzi tehdejší Československá televize 5. listopadu 1967.

Rumcajs se svou ženou Mankou a později i synkem Cipískem si rázem u českých i slovenských diváků získal nebývalou oblibu. V polovině 90. let dokonce ČT na základě odhadů sledovanosti Rumcajse, jehož podle literární předlohy Václava Čtvrtka nakreslil Radek Pilař, označila za rekordmana. Do roku 1994 ho prý vidělo 13 miliard televizních diváků na obrazovkách pětatřiceti televizních stanic.

Před 40 lety byl seriál ještě černobílý a nevysílal se každý den. Střídal se s jinými animovanými nebo loutkovými pohádkami, protože všechny příhody nebyly ještě hotové. Od té doby přibyly další řady seriálu s celkovým počtem 39 dílů, a navíc 13 s názvem O loupežnickém synku Cipískovi.

Vtipné a zemité pohádkové příběhy o Rumcajsovi režíroval Ladislav Čapek a jejich vypravěčem byl Karel Höger, který v té době nesměl být uveden z politických důvodů v titulcích. Po jeho úmrtí namluvil posledních 13 dílů Eduard Cupák.

První březnový den roku 2004 přichystal Večerníček pro své diváky překvapení. Prvních 13 dílů Rumcajse, původně vytvořeného animátory Studia Bratři v triku a režisérem Čapkem černobíle, uvedl v barevném provedení.

Rumcajsovi, který žil v lese Řáholci u východočeského města Jičína, věnují v tomto městě stále nemalou pozornost. Už čtyři roky například funguje v centru města ševcovská dílna loupežníka Rumcajse. Začátkem loňského roku otevřeli zástupci města také Rumcajsovu loupežnickou jeskyni. Jičínská radnice ji nechala postavit v lesíku Řáholečku u rybníka Šibeňáku na východním okraji města.