Vyhořelý antihrdina Ivanov opět v Činoherním klubu

Praha - Činoherní klub připravil premiéru hry ruského dramatika Antona Pavloviče Čechova Ivanov. Na prknech divadla se už jednou hrála, na konci 80. let. Pod vedením režiséra Martina Čičváka v současném představení hostuje i slovenský herec Marián Labuda.

Ivanov byl kdysi plný energie, plánů a nadšení pro jejich uskutečnění. Teď je z něj jen vyhaslá troska unavená životem, přestože je mu jen něco kolem třiceti. Pomoci mu nedokáže ani žena Anna či milenka Sáša. A lidi v jeho okolí zabíjejí nudu jen vodkou, hraním karet a pomlouváním.

Program k představení uvádí: "Venkovské prostředí, v němž se Ivanov pohybuje, je značně stereotypní a dá se říci infantilní. Podstatné jméno nuda a sloveso nudit se se ve hře skloňuje a časuje do úmoru, aniž by si kdokoli položil otázku, odkud se bere a proč je život tak šedivý. Ivanov se o to pokouší a zdá se, že ho ubíjí nesnesitelný rozpor mezi analytickou sebereflexí a ztrátou schopnosti doopravdy jednat."

Představitel Ivanova Jan Hájek, který v inscenaci alternuje s Matějem Dadákem, o postavě říká: „Není to obyčejná krize středního věku. Ivanov si klade otázky, které si kolem třiceti klade každý z nás. Navíc je v situaci, kdy má nemocnou ženu a dluhy.“

Ačkoli Čechov napsal Ivanova v roce 1887, jde o příběh ze současnosti. Představení je aktualizované, mluví se dnešním jazykem a Ivanov si pouští hudbu z CD.

„Chtěl jsem, aby se hlavní hrdina nelitoval, aby nedával najevo soucit se sebou samým, ale aby s tím bojoval. A jak už to dnes bývá, má na jevišti hi-fi soupravu,“ popisuje aktualizaci režisér představení Martin Čičvák.

Teatrolog Vladimír Mikulka poukazuje: "Drama o čtyřech dějstvích Ivanov je první a nejméně známá z pětice vrcholných Čechovových divadelních her. Sám autor nebyl dlouho spokojen s celkovým vyzněním a vyvážeností postav a v několika verzích pozměňoval především konečnou podobu titulního hrdiny: Ivanov je typicky nejednoznačná čechovovská postava a předčasně vyhaslý člověk, jehož chování vzbuzuje zároveň soucit i odpor."

První a druhá premiéra v Činoherním klubu proběhne 1. a 2. listopadu.