Globální klimatické změny v kině Aero

Praha - První ročník přehlídky filmů věnovaných globálním klimatickým změnám Třetí pól se bude konat první čtyři listopadové dny v pražském kině Aero. Zahájí ji dokument Ztracená rovnováha poukazující na vliv aktivit jedné z amerických ropných společností na znečišťování ovzduší, na programu je také snímek 11. hodina, na jehož vzniku se podílel herec Leonardo DiCaprio.

Celkem se uskuteční osm projekcí šesti celovečerních snímků, které doplní čtyři diskuse s odborníky. 3. listopadu se bude konat debata týdeníku Respekt a internetového portálu Econnect nazvaná Spory o klima. Jednotlivých diskusí se v Aeru zúčastní například bývalý ministr životního prostředí Ivan Dejmal a filozof Erazim Kohák.

Organizátoři zaslali dopisy politikům napříč politickým spektrem, včetně současného a bývalého prezidenta, a vyzvali je k účasti či k písemnému vyjádření názoru. "Festival filmů o klimatických změnách Třetí pól chápeme jako místo setkání různých názorů, proto rádi dáme prostor k vyjádření i divákům a politicky činným lidem," dodává dramaturg festivalu Ivo Andrle a upozorňuje, že vybrané snímky nazírají na tuto tematiku na základě vědeckých poznatků.

Do programu bude zařazeno také pásmo krátkých snímků. Navíc každou z projekcí uvede krátký snímek Lednice režisérky Lucie Štamfestové, který v minulých týdnech získal tři ocenění na festivalech ve světě.

„Náš snímek začal vznikat před rokem, kdy dostal podporu na festivalu filmů o životním prostředí NUFF v Norsku, kde jako už hotový projekt zvítězil,“ řekla jeho režisérka. Snímek, který podpořil i český fond kinematografie, dostal další ceny v Turíně a v Bratislavě.

Podle producenta Pavla Sobka se podívali na problematiku globálního oteplování trochu jinak. Ve svém podobenství o planetě Zemi použili animaci, aby s nadsázkou znázornili, co se může dít v ledničce, jejíž dveře zůstanou nedopatřením pootevřené.