Kafkův fantaskní příběh v Divadle Komedie

Praha - Divadlo Komedie zahajuje šestou sezónu představením "Proces" podle jedné z nejznámějších knih Franze Kafky. Režie se ujal Dušan D. Pařízek, v hlavní roli Josefa K. se představí Martin Finger.

Josef K., jedna z nejproslulejších Kafkových postav, znovu ožívá. Příběh bankovního prokuristy, který je za podivných okolností souzen za neznámé provinění, se na scéně Divadla Komedie neodehrává v reálném čase, i když podle tvůrců jde o naprosto současný příběh.

"Metafora život rovná se proces, soudní řízení je geniální. Základný motiv je možné aplikovat na jiné reálné věci – ve Francii podle něj vznikla hra o okupaci, Jan Grossman vytvořil hru o člověku, který čelí nástrahám a restrikcím socialistického Československa," podotýká Dušan D. Pařízek.

Josef K. v podání Martina Fingera také zpívá a tančí, většinou ale vede dlouhé monology. Nastudovat postavu, jak sám říká, bylo hodně náročné: „Těch ´já´ je tam opravdu hodně, všechno mám být já, dát tomu nějaký postoj, a přitom pořád zůstávám sám sebou,“ vysvětluje herec.

S inscenací se Pražské komorní divadlo zúčastní festivalu Projektion Europa, festivalu pro šest mladých režisérů ze šesti evropských zemí, kteří ukazují různé tváře staronové Evropy; Proces bude uveden 6. a 7. září 2007 na scéně hamburského divadla Deutsches Schauspielhaus.

  • Inscenace v Divadle Komedie autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/18/1798.jpg
  • Autor scénáře, scény a režie hry Proces v Divadle Komedie. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/18/1800.jpg