Kontrafakt – hiphopový nářez v Abatonu

Pražský klub Abaton žil o víkendu hip hopem. O velkolepou show se postarala nejúspěšnější slovenská hiphopová formace Kontrafakt, která do Abatonu přijela pokřtít své nové album Bozk na rozlúčku, jež má ambice získat další platinovou desku. Vystoupení kapely si nenechalo ujít více než tisíc lidí.

Nekompromisní a osobité vystupování, tvrdý rap, ale i sprostá slova - takové jsou koncerty a hudba nejúspěšnější hiphopové kapely u nás i na Slovensku. Nejinak tomu bylo i v klubu Abaton.

„Název alba Bozk na rozlúčku je zpráva pro všechny, kteří závidí a pomlouvají nás,“ konstatuje Rytmus, frontman kapely. Podle něj se nyní kapele podařilo vytvořit vyspělejší a osobitější písně na téma život. „Pokud jsi osobnost, tak můžeš někomu dodat sílu, protože tě bere, líbí se mu, jak mluvíš, jak se projevuješ. Tehdy to má váhu,“ dodává k albu Rytmus.

Rapper Ego se v souvislosti s novým albem zamýšlí nad populárním hudebním žánrem: „Hip hop je o celém životě, není to jen o lásce a o jediných, konkrétních tématech, je to o všem. Můžeš hovořit o utrpení, o štěstí, o všem. V tom se najde spousta lidí.“

Na sedmnácti skladbách se podíleli nejlepší domácí a zahraničními producenti, např. americký producent Catalyst a hvězdný zpěvák Nate Dogg, bratranec slavného rappera Snoop Dogga. „Když budu chtít příště pracovat s někým z venku a řeknu, že jsem pracoval s Nate Doggem, tak si řekne, že už máme nějakou úroveň,“ slibuje si od spolupráce se slavným rapperem Rytmus.

Kontrafakt k novému albu přidal ještě jedno „nej“ - natočil nejdražší československý hiphopový klip k prvnímu singlu Život je boj, který produkoval pražský DJ Wich.

Kontrafakt je známé slovenské uskupení, které vzniklo koncem roku 2001. Jeho členy jsou Ego, Rytmus a DJ Aneš. Koncertují nejen na Slovensku a v Česku, kde mají 70 procent koncertů, ale i v celé střední Evropě. V Klubu Abaton s nimi vystoupili DJ Wich, Mike Trafik, Orion a americký rapper Nironic.